Kiselo zelje ne samo da ima izuzetna prehrambena, već i ljekovita svojstva: osvježava duh i djeluje na dobro raspoloženje, zahvaljujući boljem iskorištavanju bjelančevina; jača otpornost (imunitet) tijela; potiče izmjenu tvari u mozgu i živcima te željeza u krvi; pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca; potiče rad stanica i pomlađuje ih; pomaže pri izgradnji kostiju; uravnotežuje količinu masnih tvari i kolesterola u krvi, a isto tako potiče i metabolizam masnih stanica; povećava snagu mišića; doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva.

Ogulin.eu Ogulinsko zelje riznica je zdravlja

Ogulinci su zelje kiselili u hrastovim ili jelovim kacama, prenoseći recepturu s koljena na koljeno. Zelje se obično kiselilo u rujnu. U kacu, koja se čuvala u podrumu, stavljao se red naribanog zelja, pa red glavica. Naribano zelje su nakon soljenja u kaci najčešće djeca dobro ugazila – sve dok zelje zahvaljujući djelovanju soli nije pustilo sokove. Na to bi se polagale glavice kojima bi se izrezao korijen i stavljala se sol. Tajna dobro kiseljenog zelja je upravo u postotku dodane soli.

Da je ogulinsko zelje riznica zdravlja, a naš grad pod Klekom prekrasan ujesen, uvjerili su se i s Radio Mrežnice.

“Tko se poželi zelja, naravno ogulinskog, u ovom gradu doista može doći na svoje, a uz zelje tu su i krumpiri. No, da ne bi sve ostalo samo na poljoprivredi, u Ogulinu vas uvijek očekuje impozantni Klek, prekrasni Frankopanski kaštel, misteriozni Đulin ponor.”

Postupak kiseljenja zelja bi se ponavljao do punjenja kace. Na napunjenu kacu stavljale su se daščice i težak kamen, koji je sadržaj kace pritiskao tako da na površini bude tekućina – rasol. Zbog boljeg okusa, boje i postojanosti kiselog zelja, stavljalo se malo kukuruznih zrna. Postupak kiseljenja trajao je od 45 do 60 dana.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime