Ogulin.eu Sindikat učitelja: Fuchsu ćemo predstaviti podatke o uvjetima rada u pandemiji

Sindikat hrvatskih učitelja izvijestio je da su pozvani na sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, što su sami inicirali kako bi mu predstavili podatke o uvjetima rada u sustavu obrazovanja u vrijeme pandemije.

– Kao odgovorni socijalni partneri inicirali smo sastanak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja jer se problemi najprije moraju pokušati riješiti dijalogom te smo idućeg tjedna pozvani na sastanak s ministrom Fuchsom, i to kao vertikala sindikata obrazovanja, najavili su predstavnici sindikata.

Ističu da će na sastanku predstaviti analize podataka prikupljenih na terenu koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije te nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno.

Naglašavaju kako je cilj prikupiti stavove iz škola te inzistirati na rješavanju uočenih problema kako bi sustav obrazovanja bio kvalitetniji za sve njegove sudionike.

Poručuju kako su se kao sindikat primarno borili za rješavanje problematike zaostajanja plaća, ali da u sustavu postoje i brojni drugi problemi koje je potrebno rješavati.

Naglašavaju da su to problemi koji se tiču uvjeta rada u vrijeme pandemije, problem zabrane zapošljavanja, omogućavanje dodatnih programa za prevenciju stresa, jačanje motivacije i kognitivnih sposobnosti učenika, rješavanje dugotrajnih problema nejednakog položaja zaposlenika s ugovorima na određeno te izmjene mnogih zastarjelih i neefikasnih pravilnika i zakona.

– Kontinuirano upozoravamo na goruće probleme u sustavu. Upravo zato otvorili smo online akcije 1 i 2 kako bismo prikupili stavove zaposlenika o uvjetima rada tijekom pandemije COVID-a jer smatramo da je od ključne važnosti uvažavanje mišljenja struke, detektiranje problema te inzistiranje na njihovom rješavanju, navodi se u priopćenju.

Naglašavaju također kako je prošlo godinu dana od velikog prosvjeda na Trgu bana Jelačića na kojem su se izborili za veća materijalna prava zaposlenih u sustavu obrazovanja.

– U siječnju 2021. godine nastupit će primjena rasta osnovice i primjena prava po Uredbi i Sporazumu te će svim zaposlenicima u sustavu obrazovanja, s ovim zadnjim korakom isplate, plaće rasti ukupno 6,11 posto plus 6,12 posto, a pojedinim zaposlenicima i više, što je najveći rast plaća u sustavu obrazovanja unutar 13 mjeseci, a sve kao rezultat najdugotrajnijeg štrajka u Hrvatskoj, stoji u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime