Marija Vučković

Poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i onima u gradu Vrgorcu pogođenima nedavnim poplavama ukupno je isplaćeno 93 milijuna kuna potpora, priopćilo je u utorak Ministarstvo poljoprivrede.

“U prvim tjednima 2021. godine isplaćena su, uz najavljenih 35 milijuna kuna izravnih plaćanja, i dodatna sredstva koja se odnose na područja s prirodnim ograničenjima i na mjere koje obuhvaćaju plaćanja za tradicijske i izvorne pasmine, čime je ukupno isplaćeno 93 milijuna kuna poljoprivrednicima na potresom pogođenim područjima i gradu Vrgorcu”, navodi se u priopćenju.

Također se ističe da su Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) uspostavili kontakt s 2.900 poljoprivrednih gospodarstava u Sisačko-moslavačkoj županiji, od kojih je 1.350 i fizičko obiđeno na terenu, kako bi se preliminarno utvrdili obujam i vrsta štete na poljoprivrednim gospodarstvima. Ukupno je posredovano u prodaji 114 grla svih vrsta i kategorija stoke.

Prilikom kontakta i obilaska terena ustanovljena su oštećenja na gospodarskim objektima kod 1.208 poljoprivrednih gospodarstava (PG), mehanizacije i strojeva kod 172 PG-ova, na proizvodnim površinama kod 45 PG-ova, kao i problemi sa smještajem stoke, pa je tako osigurano premještanje 271 grla stoke s 41 PG-a. 

Iz Ministarstva u priopćenju navode i da je kroz sustav prikupljanja donirane hrane za životinje u skladištima u Glini i Petrinji do sada zaprimljeno 270 tona hrane (koncentrirane hrane, sjenaže i sijena), od čega je poljoprivrednicima u potrebi razdijeljeno 155 tona.

Prema dojavama s terena, Ministarstvo spaja poljoprivrednike s predstavnicima mesne i mliječne industrije s ciljem rješavanja problema i pronalaženja rješenja po poštenim tržišnim cijenama – kupnju proizvoda, uključivanje proizvođača u sustav otkupa mlijeka i sl. Tako je realiziran otkup 78 grla svih vrsta stoke (8 teladi, 22 utovljene junadi, 7 krava, 11 utovljenih svinja, 21 odojak i 9 janjadi), a posredovano je i u otkupu koja će se obaviti u iduća dva dana za 36 grla (14 teladi, 10 junica, 9 krava i 3 juneta).

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković poručila je poljoprivrednicima s pogođenih područja da ne odustaju, da će im se pružiti sva potrebna pomoć za opstanak i nastavak proizvodnje.

“Svjesna sam razmjera katastrofe i upravo zbog toga su djelatnici Ministarstva kontinuirano na terenu i na raspolaganju poljoprivrednicima u potrebi. Nemojte prodavati stoku, omogućit ćemo hranu za stoku ili je premjestiti ukoliko je potrebno, kao što i radimo svakodnevno”, kazala je.

Iz Ministarstva podsjećaju da su mnoge tvrtke iz poljoprivredno-prehrambene industrije donirale svoje proizvode, a ističe se stočna hrana, mlijeko i svježa riba. Uspostavljena je i partnerska suradnja s poduzetnicima iz drvnog sektora okupljenih u Udruženju drvno-prerađivačke industrije pri HGK i Hrvatskim šumama, koji će donirati svoje proizvode za sanaciju, obnove i opremanje oštećenih objekata. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime