Sjp1

Udruga Specijalne jedinice policije “Grom” PU karlovačke jučer je obilježila 30 godina postojanja. 1. ožujka 1991. godine osnovana je Specijalna jedinica policije, tada se zvala Jedinica za posebne namjene MUP-a. U studenom iste godine preimenovana je u Specijalnu jedinicu policije, danas poznatu kao Specijalna policija  „Grom“ PU karlovačke.

Prva regularna ratna postrojba RH na ovom području

Na samom početku, 1991. godine, jedinica je u sklopu satnije Karlovac imala tri voda, a u kolovozu je osnovan i četvrti vod. Također su bili ustrojeni i vodovi Slunj, Ogulin i Duga Resa. Bila je to prva oružana postrojba na razini Karlovačke županije koja je branila Karlovac, Dugu Resu, Ogulin i Slunj. Prvi vatreni okršaj bio je Krvavi Uskrs na Plitvicama gdje je poginuo prvi hrvatski vitez Josip Jović.

Kroz jedinicu je prošlo više od tisuću ljudi, oko 500 pričuvnih i isto toliko djelatnih osoba. Jedinica je prošla gotovo sve terene u Hrvatskoj i nije bila ograničena samo na Karlovačku županiju. Brojne su bojišnice na kojima je ostavila svoj trag, od Voćina, Gospića, Medačkog džepa pa sve do Prevlake na jugu. Velebit je posebna priča. Pripadnici ove postrojbe s poštovanjem govore o tim terenima i zimama koje su rijetki iskusili. Jedinica je izgubila 10 ljudi uz dosta teže i lakše ranjenih. Nažalost, nakon Domovinskog rata umrlo je više od 50 pripadnika postrojbe.

Počast odana u Ogulinu i Karlovcu

U sklopu obilježavanja obljetnice, predstavnici Udruge specijalne policije Ogulin na Trgu hrvatskih rodoljuba upalili su svijeće u znak sjećanja na sve poginule pripadnike ove postrojbe i svih ostalih stradalih u Domovinskom ratu. Također, i u Karlovcu su pripadnici Udruge Specijalne jedinice policije “Grom” PU karlovačke uz predstavnike Grada Karlovca i Karlovačke županije polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast poginulima u Domovinskom ratu.

Foto: Udruga SJP Ogulin, Karlovački.hr

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime