Plitvička Jezera

Na Plitvicama predstavljeni su rezultati projekta „Uporaba LiDAR-a u inventarizaciji Šumskih ekosustava u zaštićenim područjima prirode“ koje je javnosti prezentirao doc. dr. sc. Stjepan Mikac sa Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Javna ustanova NP Plitvička jezera pokrenula je 2014. godine lasersko skeniranje kompletne površine Parka koristeći lasersku tehnologiju LiDAR-a. To je bilo prvo takvo snimanje u Hrvatskoj, s ciljem kompletne inventarizacije geoprostorne infrastrukture i prirodnih vrijednosti parka. LiDAR (Light Detection and Ranging) je tehnika daljinskih istraživanja, odnosno potpuno automatiziran postupak prikupljanja prostornih podataka iz zraka koristeći laserski skener.

Upotrebom LiDAR-a prebrojana su sva stabla u šumama koje prekrivaju 81% površine Parka. Analizama koje su u konačnici napravljene u šumama Parka ustanovljeno je 4.007.362 stabala. Najzastupljenija je bukva sa 75.5 %, druga po zastupljenosti je jela (19.5 % udjela), slijedi smreka (4.4 % udjela), dok od ostalih vrsta drveća ima najviše običnog bora – ukupno 24.521 stablo.

Na godišnjoj razini šume ovog nacionalnog parka povećaju biomasu za otprilike 100.000 tona, što bi značilo da godišnje akumuliraju 40.000 tona ugljika. Za usporedbu, to je ekvivalent godišnjoj emisiji CO2 koju proizvede otprilike 32.000 automobila.

Rezultati ovoga projekta, osim inventure šuma i šumskih resursa, poslužit će djelatnicima Parka za uspostavu motrenja i praćenja promjena u šumskim ekosustavima, posebice u vremenu recentnih promjena klime kada šume postaju sve više ugrožene, a u isto vrijeme su jedan od najučinkovitijih alata u sprječavanju globalnog zatopljenja.

Na stranicama NP Plitvička jezera objavljeni su rezultati njihovog nagradnog natječaja Koliko stabala ima u šumama Nacionalnog parka Plitvička jezera?

Pogledajte jeste li dobitnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime