Povodom Dana umjetnosti koji se obilježava danas, 15. travnja, podsjetimo na opus ogulinskog društva likovnih umjetnika – Likovnog društva Frankopan.

Udahnuvši svojim djelima ozračje Mediterana i prepoznatljivog krajolika-gordog Kleka, romantične Dobre, Molinarijevog mosta, jezera Sabljaci, Crkve sv. Križa i ostalih sakralnih motiva, naši ogulinski umjetnici nam predočuju ljepotu dalmatinskih motiva, mrtve prirode i našeg pitomog zavičaja. Likovna djela članova Likovnog društva odišu izvrsnošću protkanom emocijama i doživljajima.

Članovi društva, sadašnji i oni koji su prethodno bili aktivni, Toni Puškarić, Marija Lovrić, Kamenko Vučić, Hrvoje Puškarić, Igor Kurtović, Ana Marija Salopek, Branko Salopek, Nikolina Bašić, Milan Stipetić, Ksenija Stipetić, Zvonko Bartolović, Jasmina Dujmić, Marija Salopek Makek, Kamelija Salopek, Leopoldina Domitrović, Marija Vučić, Ivana Salopek Turina, Pero Lovrenović, Nikola Budimir i Marina (Marijana) Marković, predsjednica Likovnog društva Frankopan, znaju da umjetnik pripada svome djelu, a ne djelo umjetniku. Oni znaju da je umjetnost lijepa kada ljudska ruka, um i srce, idu ruku pod ruku, jer umjetnost je želja čovjeka da izrazi sebe, da zabilježi reakciju svoje osobnosti u svijetu u kojem živi.

Vođeni unutarnjom duhovnom potrebom da se likovno izraze, naši ogulinski likovni umjetnici prenose osobni, stvaralački doživljaj na gledatelja i pokazuju raskoš svog talenta. Iz njihove kreativne inspiracije zrači čista likovnost i iskrenost protkana emocijama i doživljajima. Bojom i oblikom izražavaju ono što ne mogu izreći nikako drukčije – ono za što nemaju riječi. S lakoćom i uvjerljivošću dočaravaju i izražavaju vjerodostojnost motiva, kroz pravi slikarski pristup, a ne pukim i suhoparnim prenošenjem viđenog. Ne ponavljaju se u likovnim ostvarenjima, ona su raznovrsna, uvijek nova, svježa i originalna, a stilski i tematski povezana te pripadaju jedinstvenoj cjelini. Starom mlinu na rijeci Dobri vrijeme je prošlo, ali zato nije prošlo slikama na kojima ih naši ogulinski umjetnici veličanstvenom tehnikom lagano, slobodno i neusiljeno, kistom i uljanom bojom, svojim specifičnim slikarskim rukopisima oživljavaju na platnu.

Likovno društvo Frankopan osnovano je  u prvim najtežim godinama Domovinskog rata, 22. ožujka 1992. godine na inicijativu gospodina Tonija Puškarića. Zahvaljujući entuzijazmu članova, Društvo uspješno djeluje punih dvadeset i devet godina.

Tijekom ovih godina organizirali su preko pedeset skupnih izložbi, nekolicinu samostalnih te su sudjelovali u mnogim likovnim kolonijama kao i u humanitarnim akcijama.

Nakon dugogodišnjeg uspješnog vođenja Društva, gospođa Marija Lovrić je prošle godine, na likovnoj izložbi povodom Dana grada Ogulina i blagdana Uzvišenja Svetog Križa predala „kist“ novoj predsjednici Marini (Marijani) Marković. Gđa. Marija Lovrić dala je podršku novoj predsjednici uz želju da i dalje nastave s radom i stvaraju nova djela bez obzira na epidemiološku situaciju koja ih u tome ograničava.

Gđa. Marina (Marijana) Marković istaknula je da je umjetnost najbolje mjesto za susret s različitosti. Prava umjetnost odolijeva vremenu, za razliku od svega ostalog.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime