Ogulin.eu Katedrala Notre Dame ponovno se otvara 2024.

Katedrala Notre Dame u Parizu, uništena u požaru prije dvije godine, ponovo će se otvoriti 2024., obećala je u srijedu francuska ministrica kulture Roselyne Bachelot i objavila da je javna akcija pokrenuta za njezinu obnovu omogućila prikupljanje dovoljno sredstava. 

Prikupljeno je 833 milijuna eura “do sada i sakupljeni iznos nam omogućuje da mirno razmatramo obnovu, izjavila je ministrica u Senatu.

– Mogu vam reći da će 2024. katedrala Notre Dame biti ponovo otvorena, dodala je ministrica Bachelot.

Ministrica će u četvrtak otići na gradilište s predsjednikom Emmanuelom Macronom, na drugu obljetnicu požara koji je djelomično uništio katedralu, remek-djelo gotičke umjetnosti.

Navečer 15. travnja 2019. buknuo je požar na katedrali Notre Dame u Parizu, urušio se toranj i uništen je velik dio krova, no vatrogasci su ipak uspjeli sačuvati grandiozno srednjovjekovno zdanje.

Uzrok požara još nije utvrđen, premda istražitelji odbacuju ideju da je izazvan namjerno. Fokusirani su na kratki spoj ili čak odbačeni opušak kao mogućim razlozima.

Radovi na obnovi tek trebaju početi jer do sada se radilo na osiguranju zgrade. To bi trebalo biti dovršeno do ljeta pa će početkom iduće godine moći početi prava obnova.

Cilj je da se 15. travnja 2024. održi prvo cjelovito bogoslužje u obnovljenoj katedrali, unatoč odgodama zbog pandemije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime