kontejnerska knjižnica

Iz udruge “Smiješak za sve” izvijestili su u ponedjeljak kako u kontejnerskom naselju u Petrinji pokreću knjižnicu u kojoj će njihovi volonteri organizirati radionice i pomagati školskoj djeci s lektirama i zadaćama.

Tako će kontejnersko naselje u Petrinji, uz ljekarnu, ambulantu opće prakse i prostor Crvenog križa, dobiti i knjižnicu u kojoj se neće isključivo posuđivati knjige, priopćili su iz udruge.

– Naši volonteri svakodnevno će biti prisutni u kontejnerskom naselju. Organizirat ćemo radionice, pomagati školskoj djeci s lektirama i zadaćama te nastojati podići kvalitetu života u naselju, rekla je predsjednica udruge “Smiješak za sve” Marijana Jergović.

Krov nad glavom je samo dio rješenja, naglasila je i dodala kako treba uvijek misliti na budućnost i omogućiti najranjivijim skupinama nesmetan razvoj i podršku da što je moguće bezbolnije prođu kroz emocionalno teško razdoblje.

Jergović je odmah nakon potresa unutar udruge pokrenula inicijativu prikupljanja financijskih sredstava za realizaciju knjižnice pa su tako volonteri i prijatelji udruge dosad donirali oko 40 tisuća kuna za kontejner u kojem će se smjestiti knjižnica.

Udruga “Smiješak za sve” je prije pandemije koronavirusa imala projekt “Laku noć, pričoljupci” u kojem su tete i stričeki pričalice svake večeri posjećivali dječje bolničke odjele i pričama odvodili mališane i njihove roditelje na sat vremena izvan bolničke realnosti. Kroz projekt “Danas sam tu! Za tebe!” volonteri su odlazili u Centar za rehabilitaciju Stančić gdje su štićenicima uljepšavali dan šetnjom, pjesmom i razgovorom.

– Pozitivno okruženje čini razliku i utječe na ljudske živote, pogotovo na one koji tek počinju. Želimo s vremenom educirati lokalne tete i stričeke pričalice kako bi projekt bio održiv i bez naših volontera iz Zagreba, a nadamo se i ostvarenju suradnje s knjižnicom u Petrinji, rekla je Jergović.

Udruga je za Uskrs podijelila 120 paketa kolača koje su ispekli volonteri te njima ugodno iznenadili stanovnike Strašnika, Novog Sela Glinskog, Majskih poljana i štićenike Doma za starije osobe u Glini. Isto planiraju ponoviti i pravoslavni za Uskrs. (HRT)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime