Na dan rođendana prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana prisjećamo se čovjeka koji je ostvario tisuću ljetni san i stvorio hrvatsku državu.

Dr. Franjo Tuđman je bio vojnik, povjesničar, akademik HAZU, političar, državnik, prvi predsjednik suverene i samostalne Hrvatske, vrhovnik Hrvatske vojske i predsjednik i utemeljitelj Hrvatske demokratske zajednice.

Voljom naroda bio je Predsjednik Republike Hrvatske od 30. svibnja 1990. do smrti 10. prosinca 1999. godine.

Unatoč nepovoljnim međunarodnim okolnostima i agresiji kojoj je Hrvatska bila izložena, ispunio se neprekidni tisućljetni san Hrvata za samostalnom i slobodnom državom. Franjo Tuđman pamti se kao prvi hrvatski političar koji je uspio ujediniti sve narodne snage na putu do neovisne države, sna mnogih hrvatskih naraštaja.

Borba dr. Tuđmana za samostalnu Hrvatsku započela je šezdesetih godina prošlog stoljeća, a zbog svojih domoljubnih stavova bio je proganjan i zatvaran.

Godine 1989. utemeljio je stranku Hrvatsku demokratsku zajednicu s kojom je pobijedio na prvim višestranačkim izborima 1990. godine te bio izabran za predsjednika Predsjedništva Socijalističke republike Hrvatske. Želio je da Hrvatska bude moderna srednjoeuropska država, da se domovina Hrvatska poveže s iseljenom hrvatskom zajednicom širom svijeta.

Dr. Franjo Tuđman je uporno radio na diplomatskom planu i krajem 1991. godine uspio dobiti međunarodno priznanje pa je uslijedilo skupno priznanje Europske Zajednice i drugih država te prijam u organizaciju UN-a. Nakon prijema u organizaciju UN-a dr. Tuđman je izjavio: “Imamo svoju Hrvatsku, naša je i bit će onakva kakvu sami želimo! Dakle, ako želimo da Hrvatska bude pravna, demokratska, napredna država, to moramo učiniti sami; nitko drugi već mi sami!

Predvodeći hrvatski narod, velikosrpsku agresiju prekinuo je 1991. godine vojnim pobjedama i priznanjem hrvatske samostalnosti unatoč nesklonosti međunarodne zajednice, a zatim je 1995. godine Hrvatska vojska uspjela osloboditi okupirane krajeve pobjedničkim akcijama Bljesak i Oluja.

Procesom „Mirne reintegracije Podunavlja“ koja je završila 1998., vratio je okupirana područja istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema uustavno-pravni poredak Republike Hrvatske.

Dr. Franjo Tuđman rođen je 14. svibnja 1922. godine u zagorskom mjestu Veliko Trgovišće. Njegova važnost u novijoj hrvatskoj povijesti je neupitna – bio je prvi hrvatski predsjednik u samostalnoj nam državi za koju se, nažalost, prolilo mnogo krvi u Domovinskom ratu, no pod vodstvom dr. Franje Tuđmana i zahvaljujući mnogim našim braniteljima, ostvareno je ono o čemu smo svi sanjali.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime