1 6 800x425 1

Ribočuvari ŠRD Ogulin na terenu

Zbog zaštite ribolovnog područja ili ribolovne zone ovlaštenici ribolovnog prava obvezni su organizirati ribočuvarsku službu. Ribočuvarsku službu obavljaju ribočuvari koje imenuje ovlaštenik ribolovnog prava za ribolovne vode za koje je dobio ribolovno pravo – piše Portal RiboLov.

Puno “glasnih”, malo odvažnih!

Iako je većina ribiča “glasna” kada treba upozoriti na krivolov, nedopuštene oblike ribolova i slične stvari, samo je mali broj onih koji se odlučuju na pristupanje ribočuvarskoj službi. Razloga je mnogo, od pretjerane administracije, nedostatka osobne zaštite na vodi i niza drugih neugodnosti koje ribočuvari doživljavaju na terenu.

Baš zbog svega navedenog, potrebno je “skinuti kapu” svima onima koji su se odlučili krenuti stopama ribočuvara i očuvanja ribljeg fonda na našim rijekama i jezerima. Proveli smo zato jedan dan s ogulinskim ribočuvarima u obilasku voda kojima upravlja ŠRD Ogulin.

Obilazak jezera Sabljaci

Dogovor je brzo pao. Ogulinski ribočuvari sa zadovoljstvom su prihvatili ideju o zajedničkom obilasku. Jutarnja kava i dogovor na koji se teren ide. Jedna ekipa će obići jezero Sabljaci, a druga jezero Lešće kod mjesta Trošmarija. Odlučujemo se za obilazak s ekipom koja ide na Sabljake. Ipak je malo bliže. A i ima nekoliko kafića u blizini. 🙂

Dečki su obučeni u ribočuvarske uniforme. Kako kažu, ŠRD Ogulin nedavno je nabavio novu odjeću i opremu za ribočuvare i stvarno “službeno” izgledaju.

Svi ribiči posjedovali su važeće dozvole i uredno su bili prijavljeni u aplikaciju mRibic

Ovaj put bez nepravilnosti i s liskom!

Plan je bio obići cijelo jezero. Toma i Edi prvo provjeravaju kroz aplikaciju koliko je ribiča trenutno prijavljeno. To olakšava stvari jer u startu se može procijeniti koliko je ribiča na vodi. Istina, ponekad se pokoji i zaboravi odjaviti, ali bolje da je tako, nego obrnuto.

Ribič po ribič, ovaj put svi ispravni. Uredno prijavljeni i u skladu s režimom i zakonom. Uglavnom je riječ o spinerima koji pokušavaju prevariti štuku. Od šaranaša – samo jedan ribič. I baš dok smo vršili kontrolu i razgovarali s kolegom – griz. Kratka borba i vani je – liska! Hm, sad smo i mi bili u nedoumici. Lovostaj? Minimalna mjera? 🙂 Naravno i liska je puštena u duhu C&R-a. A griz se broji! Potez je potez!

Zadovoljni zbog činjenice da su svi zatečeni ribiči ispravni i da je većina njih izrazila zadovoljstvo što ribočuvari obilaze vodu, završavamo za danas. Iduća redovna kontrola je za vikend, a preko tjedna prema dogovorenim dežurstvima. Nadamo se da će biti kao i danas – sve po propisima!

Stipetić: Ulaganje u ribočuvarsku službu višestruko se vraća

Nakon obilaska razgovarali smo i s predsjednikom ŠRD Ogulin Draženom Stipetićem kojeg većina zna po nadimku – Šarac. Iako je tek nedavno preuzeo kormilo društva, ima velike planove i novosti, a dio se već i realizirao. Što se tiče samog rada ribočuvarske službe Stipetić nam je rekao:

Ribočuvarska služba jedan je od temelja ispravnog gospodarenja. Svaki trud i svaka kuna uložena u ribočuvarsku službu višestruko se vraćaju. Novost je da smo od nedavno kao društvo “bogatiji” za pet novih ribočuvara koji su konstantno na terenu.

Nabavljene su i nove uniforme, ali i nova oprema. Tako da su uvjeti za rad ribočuvara, zahvaljujući novoj i postojećoj opremi uistinu na zavidnoj razini. I što je najvažnije, u skladu sa zakonom. Dalekozori, fotoaparat i slična pomagala samo dodatno olakšavaju rad na terenu.

Također, još jednom bih se želio zahvaliti dečkima koji su preuzeli ovu službu i odgovornost. Danas svjedočimo da ima uistinu “čudnih” situacija na vodi i neugodnih trenutaka. Iz tog razloga svi članovi i ribiči moraju biti podrška ribočuvarskoj službi i ribočuvarima.

sarac

Dražen Stipetić – Šarac: Ulaganje u ribočuvarsku službu višestruko se vraća

I na Lešću bez problema

Po završetku razgovora sa predsjednikom Stipetićem javila se i ekipa koja je obišla jezero Lešće kod Trošmarije. I tamo je proteklo bez nepravilnosti. Svi zatečeni na vodi uredno su bili prijavljeni u aplikaciju mRibic i lovili sukladno ribolovnim propisima i zakonima.

Što više ribočuvara – manje problema

Nakon razgovora s ogulinskim ribočuvarima i predsjednikom društva, slažemo se u jednom. Što je više ribočuvara na vodi i što su obilasci češći – manje je i problema. Svaki savjestan ribič na ribočuvare bi trebao gledati pozitivno jer uklanjaju nepravilnosti i one pojedince koji od većine “ispravnih” ribiča prave naivce. Da ne iskoristimo težu riječ.

Svjesni smo činjenice da se krivolov i razne nepravilnost ne mogu ukloniti preko noći. Ali da treba početi od nekud i da rad donosi rezultate – to se slažemo. Ogulinski primjer pokazuje da je to jedini ispravni način.

Ribočuvarski podsjetnik

Ako ste propustili, nedavno smo objavili Ribočuvarski podsjetnik i na jednom mjestu na pregledan način naveli najčešće situacije koje se na terenu događaju i povezali ih s člancima Zakona te olakšali rad ribočuvara. Možete ga pronaći i preuzeti OVDJE.

Bistro!

Vijest preuzeta sa portala ribo-lov.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime