Petar Stipetic 1

Legendarni zapovjednik, general, Ogulinac Petar Stipetić umro je u Zagrebu na današnji dan prije četiri godine. Bio je velik i častan vojnik i zapovjednik, vrhovni vojni profesionalac. Jedan od najpamtljivijih trenutaka iz Domovinskog rata je onaj kad mu se predao pukovnik vojske Krajine Čedo Bulat na Baniji kod Topuskog 8. kolovoza 1995.

Stožerni general Petar Stipetić je Ogulinac rođen 1937. kojem se 1995. predao jedan cijeli korpus, a pukovnik neprijateljske vojske čestitao mu je pobjedu.

Na pustoj cesti zaustavili su se, jednom oficiri JNA i suradnici, i krenuli jedan drugome ususret.
Posljednjih nekoliko metara Čedo Bulat je stao stupati da bi se naposljetku ukipio pred neprijateljem, oštro mu salutirao i viknuo: “Gospodine generale, pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. kordunskog korpusa. Predajem vam korpus i čestitam hrvatskoj vojsci na pobjedi”.

U intervjuu za Feral izjavio je – Nikad nisam ni sanjao da ću biti vojnik, ali život nas ponekad nekamo odvede i mimo naše volje i želje. Poslije završene gimnazije u Ogulinu, 1956. godine, pojavio se natječaj za Vojnu akademiju. Natječaj je bio vizualno lijepo oblikovan, govorio je o određenim pogodnostima i, što je najvažnije, govorio je o besplatnome školovanju. Budući da su moji pokušaji da se upišem na fakultet u Zagrebu propali…

– Moja je obitelj radničko-seljačka, imali su nešto malo zemlje… Otac je radio na gradilištima: zemlja se tada izgrađivala, pa je bilo dosta posla, ali je on malo zarađivao. Majka nije radila, bavila se poljoprivredom. 

Odlučio se prijaviti u vojsku te je završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA. Na poziv predsjednika Franje Tuđmana u rujnu 1991. godine general Stipetić pridružio se Hrvatskoj vojsci, gdje je obnašao najviše zapovjedne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb te pomoćnik načelnika Glavnog stožera Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić ušao je u povijest Hrvatske kao mudar vojnik i pošten, častan čovjek. Na pitanje o Haaškom sudu čiji je bio osumnjičenik general Stipetić je odgovorio – Izići ću pred njih čista obraza i savjesti, te ću im pokušati predočiti sve što sam radio. Pokušat ću dokazati da Hrvatska vojska, koja je bila pod mojim zapovijedanjem, nije činila nečasne radnje. Sigurno znam da nisam naredio zločin i da nisam znao da netko od mojih vojnika čini zločine. Da sam znao poduzeo bih odgovarajuće mjere. Pred haaške ću istražitelje izići uvjeren da mogu obraniti i sebe i Hrvatsku vojsku od onog što nam se pripisuje.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti umirovljen je u činu stožernog generala.

Za aktivno sudjelovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Zaslužio je i medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra obrane i načelnika Glavnog stožera.

Umirovljeni stožerni general Petar Stipetić preminuo je 14. ožujka 2018. u Zagrebu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime