Nakon višegodišnjih izvrsnih rezultata Ogulinaca na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja Dabar i ove godine ogulinski učitelji mogu prijaviti svoje učenike do 15. listopada.

dabar
foto: učitelji.hr

Što je Dabar?

Republika Hrvatska, a time i ogulinske i županijske osnovne škole su od 2016. godine uključene u međunarodnu inicijativu Dabar – Bebras (www.bebras.org). Osmišljen je kako bi se svoj djeci omogućilo jednostavno sudjelovanje kroz online natjecanje, koje se sastoji od niza izazovnih zadataka osmišljenih od strane stručnjaka iz pedesetak zemalja, a od 2016. u izradi zadataka sudjeluju i hrvatske učiteljice i učitelji. Organizator natjecanja za Hrvatsku je udruga Suradnici u učenju uz podršku Hrvatskog saveza informatičara, Visokog učilišta Algebra i CARNET-a, a pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Dabar promiče i potiče logičko razmišljanje i rješavanje problema

Svakodnevno se srećemo s razmišljanjima kako treba promicati informatiku i računalno razmišljanje među učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i među njihovim učiteljima i u široj javnosti. Sve više naglašavamo da treba poticati logičko razmišljanje, kao i primjenu temeljnih informatičkih koncepata te razvijati različite strategije rješavanja problema. Izazov, ne natjecanje, pod nazivom Dabar ima upravo sve to. Njegovi osnovni ciljevi su širenje i popularizacija računalstva i informatike, razvoj računalnog razmišljanja kod učenika kao i usporedba znanja iz područja računalnih znanosti i informacijskih tehnologija između učenika u Hrvatskoj i svijetu.

Kako se priključiti?

Svaki učitelj može se priključiti Dabrovom timu tako da sudjeluje kao autor zadataka ili volonterskim angažmanom u pripremi natjecanja, organizacijom natjecanja u svojoj školi i pripremom učenika za natjecanje.

Dabar se provodi svake godine početkom studenog, pa tako i ove godine. Trenutno je na sve škole poslan poziv za izazov Dabar @ucitelji.hr, a prijave su otvorene do 15. listopada nakon čega će svi prijavljeni učitelji dobiti upute za prijavu učenika u sustav. Ove godine svaki učitelj prijavljuje sam svoje učenike.

Virtualna učionica za pripremu za natjecanje Dabar @ucitelji.hr nalazi se na ovoj poveznici. Učionica je dostupna svim zainteresiranim učenicima, učiteljima i široj javnosti, a za pristup potrebno je koristiti svoj AAI@EduHr korisnički račun. Dodatne informacije o natjecanju Dabar možete dobiti na e-mail adresi [email protected].

Pozivamo vas da pratite sve informacije na portalu ucitelji.hr/dabar-2022/ i  Facebook stranicu udruge Suradnici u učenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime