pervanovo

U Poduzetničkoj zoni, u onom „Pervanovom dijelu“, radi se punom parom. Tamo se gradi najveća tvornica podnih obloga na svijetu.  

Čelni čovjek projekta koji se realizira pod kapom tvrtke Välinge, je Nikola Paić. Inače, Välinge je sestrinska tvrtka tvrtke Bjelin, osnovana u svrhu provedbe investicije u Poduzetničkoj zoni Ogulin.  Paić je prije bio informatičar u Bjelinu, a onda mu je, ko provjerenom kadru ponuđeno mjesto izvršnog direktora u tvrtki Välinge. Mladi ljubazni direktor, malo me je „prošetao“ kroz velike hale, objašnjavajući ponosno,  što će gdje raditi,  kako radovi teku, kakve probleme imaju.

 Što je do sada urađeno u Zoni učinjeno ?

„Do sada smo sagradili skladišnu halu jedan, sa uredima, i skladišnu halu dva. To su logističke hale ukupne površine 15 tisuća kvadrata. Tu je i proizvodna hala, također sa uredima, od 8 tisuća kvadrata a upravno se grade kotlovnica i trafo stanica. Nakon toga idu hale za prešanje I i II, i skladišna hala III. Strojevi nam dolaze svakodnevno i do sada je u proizvodnoj hali montirana trećina. To su radili monteri iz Španjolske i Njemačke, koji objedinjuju liniju po liniju. Tu će se vršiti prešanje, profiliranje, završna obrada površinskog sloja i pakiranje podova. Prva će probna proizvodnja krenuti u siječnju 2023. godine. Prvu godinu, prešani će materijal dolaziti iz Švedske, a u Ogulinu će se finalizirati i pakirati.“

Koliko je do sada uloženo u objekte i strojeve ?.

„Do sada je u objekte investirano 23 milijuna eura a u strojeve 12 milijuna. Da bi se projekt u cijelosti završio, ukupno će biti uloženo 300 milijuna eura. U ovom trenutku zapošljavamo 25 radnika a u konačnici, sa tvornicom ploča, uposlili bi 700 do 800 radnika“.

Ljude najviše zanima kada će početi masovnije zapošljavanje ?.

„To će ići po etapama. Kako se završi jedan dio, kreće se sa zapošljavanjem. Međutim, moram reći da smo bili prinuđeni sve malu usporiti i investicijski ciklus pomaknuti do 2028. godine, prvo zbog covida a sada je tu i taj nesretni rat“.

U tvrtki Välinge zainteresirani su za dodatnu kupnju zemljišta, kako bi zaokružili cjelovitu proizvodnju, ali to malo šepa. Naime, Grad je još pred nekoliko godina zatražio da nam se prebaci dodatnih 45 hektara državnog zemljišta ali od svega ništa. Poznata je to „hrvatska priča“, u kojoj se ne zna tko pije a tko plaća, a pogotovo tko je krivac za takav javašluk.

O tome, Paić kaže:


„Koji je konkretan problem, ja ne znam. Koliko surađujemo sa Gradom, Grad nam izlazi ususret maksimalno. Uvijek dobijemo informaciju o tome što rade po tom pitanju ……. papir je ovdje, papir je tamo i t. d. Tu stvarno ne zapinje i moram pohvaliti sve, od gradonačelnika, do ekipe operativaca koja odrađuje taj posao“.

Kakva je situacija sa infrastrukturom u Zoni ?.

Ona infrastruktura koja je u nadležnosti Grada, dakle vodovod i kanalizacia, to funkcionira super a ovo drugo rješavamo s HEP-on i Tekomom. Postavili su nam priveremenu baznu stanicu, imamo optiku i tu možemo biti zadovoljni“.

“Pervanovo” d.o.o., krovna je tvrtka u Hrvatskoj svih tvrtki Darka Pervana, švedskog poduzetnika i inovatora hrvatskog porijekla i posluje na četiri lokacije, u Ogulinu, Bjelovaru, Otoku i Vinkovcima. Sjedište tvrtke je, što je za nas posebno važno, upravo u Ogulinu. Trenutačno u Hrvatskoj ima oko 1700 radnika, od kojih je u Dubrovniku oko 40-ak, u  Ogulinu ih je blizu 400, u Bjelovaru 300, u Otoku oko 200 i Spačvi oko 700.

P.S.

I za kraj, mala foto šetnja pogonima Välingea. Toliko je toga već izgrađeno, da neupućenom čovjeku stvarno treba vodič.

Isprika na nešto lošijim fotkama. Il’ sam nešto zeznuo ja, ili je kriva foto aparatura koja za otpis spremna.

Photo by Nešo  –  Skorašnik

21. 10. 2022.

Nebojša Magdić

Stavovi izneseni u kolumni osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ogulin.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime