Mjesec dana,  Jankov jaz zjapi prazan. Ispust pri dnu brane koji je bio zatvoren poklopcem, odnijela je zadnja poplava, ili neki dokoni lokalni zajebant.

Prazno korito svakodnevno mi je bilo na oku, a suho korito Dobre izazivalo mi je nelagodu i pomalo tugu, a najviše bijes. Dan za danom prolazi, a nitko da intervenira. Ni da bi. Ni da prstom mrdne. Kao da se to događa u Kini, a ne u središtu Ogulina. Uglavnom, one koji sam pitao, odbijaju svaku odgovornost.

A onda sam odgovor našao u starom postu, baš na blogu „Ogulin u srcu“ od 17 .10. 2018. godine. Tamo sam tada napisao:

„Hrvatske vode su u okviru generalnog projekta zaštite Ogulina od poplave, pored ostalih većih i skupljih zahvata, predvijedli i čišćenje Đulinog ponora i obala Dobre. Taj dio košta 8 milijua kuna“.

Shodno tome, zaključio sam, da su uporavo Hrvatske vode odgovorne za stanje u koritu. I malo se raspitao. Reče mi čovjek kratko. Kaj misliš, kako u Zagrebu mogu znati što se događa s vodom u koritu Dobre. Da je netko javio, nešto bi se poduzelo. Ali iz Ogulina, nitko ni slova.

I onda dokaz, da ova moja „pisanija“, ipak ponekad padne na plodno tlo. Zove me čovjek i kratko će:
„Imam neke slike za tebe, ali pod uvjetom da ne otkrivaš tko ti ih je poslao“.

„O.K. Obećavam“.

I da skratim. Na mail mi došle četiri sličice. Na slikama, koje baš i nisu profi, vidi se sanirana brana Jankovog jaza, točnije, ugrađena klapna koja je zatvorila otvor, i jaz je spreman za punjenje. I što da čovjek kaže na to. Netko nepoznat, kome očito Ogulin nešto znači, napravi tuđi posao i pri tome striktno moli da se ne otkriva njegov identitet. A netko drugi bi se pohvalio na sva zvona. Kasnije mi je rekao:

„Bil mi je pun k…c tebe i tvoje kuknjave za jazom pa sam angažiral dečke da zakrpaju tu  j…nu rupu. A da ti pravo velim, i sam sam vezan za to mjesto. Još od davnih dana“.

I što da mu kažem. Ništa nego KAPA DOLJE.

Sada da još iz HE Gojaka, ako to samostalno mogu učiniti, puste val vode iz jezera, priča bi imala sretan kraj.

Neki će sada reći. Jeba te Janko i njegov jaz. Imamo većih problema. Imamo, znam. Ali kaj nebi riješavali i ove manje. Evo, osim malo vremana što sam potrošio na pisanje, ništa nas nije koštalo.

Photo by ???????

Nešo Ogulin u srcu
Rupa na dnu brane kroz koju je voda polako istekla.
5 Custom
Rupa je klapnom zatvorena a u slučaju neke potrebe, može se otvoriti. Samo mi nije jasno kako su izbušii rupe u betonu. Nisu valjda agregat dolje nosili. Ili su kablom struju dovukli.

Stavovi izneseni u kolumni osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ogulin.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime