U organizaciji glavne sestre u Jedinici za kontrolu i unapređenje zdravstvene zaštite mag. sestrinstva Silvije Vučić i tvrtke Hartmann 17. studenoga 2022. u Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata Ogulin obilježen je Svjetski dan prevencije dekubitusa prigodnim predavanjem i radionicom za zdravstvene djelatnike.

Dekubitus je veliki medicinski, socijalni i zdravstveno-ekonomski problem jer sa sobom nosi različite komplikacije koje zahtijevaju multidisciplinarni pristup u liječenju i skrbi za bolesnika. U bolesnika uzrokuje smanjenu kvalitetu života, nelagodu, bol, emotivne poteškoće i socijalnu izolaciju. 

Dekubitus zahtijeva skupo i dugotrajno liječenje, stoga treba dati prednost prevenciji u odnosu na liječenje.

Kako je dekubitalni ulkus jedan od pokazatelja sigurnosti pacijenta bez obzira radi li se o bolničkoj ili izvanbolničkoj skrbi od izuzetne je važnosti organiziranje stručnih događanja kojima bi se utjecalo na svijest medicinskih sestara, kao i ostalih sudionika pružanja zdravstvene usluge na poticanje mjera prevencije nastanka dekubitalnog ulkusa i potrebnoj edukaciji.

Vođeni takvim saznanjima u našoj bolnici, svjesni smo da je prioritet prevencija dekubitusa, pri čemu posebno važnu ulogu ima upravo medicinska sestra koja uz zdravstvenu njegu, provodi i mjere prevencije.

Kako bismo postigli što bolju kvalitetu naše usluge, a time i povećali kvalitetu života naših bolesnika potrebna je stalna edukacija medicinskih sestara i tehničara.

Tako su na ovom događanju svoja predavanja održali: Silvija Vučić, mag. sestrinstva, glavna sestra za kontrolu kvalitete i nadzor i predstavnici tvrtke Hartmann koji su također održali i radionicu pravilne primjene pomagala (obloge) za dekubitus.

Cilj predavanja je bio je podizanje razine svijesti o važnosti prevencije dekubitusa, prijavljivanje i praćenje dekubitusa, a isto tako poboljšanje sestrinske skrbi o bolesnicima s dekubitusom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime