U nedjelju 20. studenog u Ogulinu je u samostanu „Sv. Franje Asiškog“ proslavljen nebeski patron kapele i zaštitnik samostana.

Održano je to drugu godinu za redom nakon što su franjevci trećoredci glagoljaši završili svoje pastoralno djelovanje nakon 83. godine.  Misu je predslavio župnik Trošmarije, Lešća na Dobri i Novigrada na Dobri don Željko Kuten dok je glazbom je misu animirao domaći zbor uz orguljsku pratnju dr. Tihomira Beline. 

„ Sve što je Isus govorio i činio, Isus nas vodi prema onom što dolazi nakon smrti,“ istaknuo je na početku propovjednik te podsjetio na društvenu klimu u Europi 20.-tih godina prošlog stoljeća kada je taj blagdan ustoličio papa Pio XI. 1925. godine.

„U Prvom svjetskom ratu kada su zabilježene ogromne ljudske žrtve, čovjek je od ubijanja učinio industriju. Nakon okrutnog rata zavladala je sreća, nada u plemenitiji život, no novac se počeo masovno trošiti što je dovrelo do gospodarske krize i nastanka smrtonosnih ideologija nacizma, komunizma i fašizma. Ljudi su počeli zaboravljati Boga i sebe su počeli stavljati na prvo mjesto. Tridesete su bile godine gospodarskog kraha, gladi i kaosa. Papa je uvođenjem blagdana Krista Kralja htio svijet uputiti na Isusov put protiv umišljenosti, oholosti i egoizma. Bog koji je samo tri prve zapovijedi posvetio sebi a ostalih sedam se može svesti pod misao “ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe“. Isus je naš kralj onoliko koliko mi držimo do njega. Današnji svijet svoje kraljevstvo ostvaruje silom i čovjek nikada nije bio ugroženiji. Danas se vojuje bitka između dobra i zla, života i smrti. Ova nas nedjelja upućuje da se opredijelimo za Božje kraljevstvo i da od sebe udaljimo mržnju, zlobu i klevetanje. Živimo u svijetu koji nije sklon vjeri, pa trebamo ostati stameni u prakticiranju svoje vjere. Molimo Boga za snagu vjere da otklonimo zlo oko sebe,“ zaključio je propovjednik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime