bez petardi
foto: pixabay

Ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Anđelka Salopek podsjeća učenike da je vrijeme iščekivanja Božića i Nove godine vrijeme mira. “Molimo sve učenike da ove dane provedu u igri i veselju, a ne u bacanju petardi čija igra može završiti s kobnim posljedicama za čitav život

Bliže se blagdanski dani, a nažalost i vrijeme korištenja pirotehnike. Iako mnogi smatraju je riječ o bezazlenoj dječjoj zabavi, nažalost, sve češće smo svjedoci tragičnih posljedica njihove uporabe.

U Hrvatskoj se, u predblagdansko vrijeme provode mnoge edukacije i akcije vezane za odgovorno korištenje pirotehnike, a pozivaju se djeca i roditelji na oprez.

Edukacije u školama koje pozivaju na oprez

Na oprez pozivaju i ogulinske škole u kojima se svake godine provode edukacije te koje su Kućnim redom zabranile donošenje pirotehničkih sredstava.

Ravnateljica Osnovne škole Ivane Brlić-Mažuranić Anđelka Salopek podsjeća učenike da je vrijeme iščekivanja Božića i Nove godine vrijeme mira. “Molimo sve učenike da ove dane provedu u igri i veselju, a ne u bacanju petardi čija igra može završiti s kobnim posljedicama za čitav život! Prema Kućnom redu Škole zabranjeno je donositi u Školu pirotehnička sredstva bilo koje vrste. Iščekivanje Božića i Nove godine vrijeme je mira za svu djecu, a ne dani kada bi ih trebalo odvoziti u bolnice”, kazala je Anđelka Salopek.

Mir i dobro – tradicionalna akcija MUP-a

Iako MUP svake godine provodi svoju tradicionalnu akciju Mir i dobro, koju očekujemo i ove godine početkom prosinca, čini se da se mnogi redovito ogluše na upozorenja, pa u policijskim izvješćima nakon blagdana uvijek možemo čuti koliko je osoba ozlijeđeno uslijed neoprezne uporabe pirotehničkih sredstava.

Prema Zakonu pirotehnika se smije koristiti od 27. prosinca do 1. siječnja, a od 2021. potpuno se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenike kategorije F3, dok je do sada bila zabranjena njihova nabava i korištenje.

U Hrvatskoj godišnje od pirotehničkih sredstava strada nekoliko desetaka osoba, uglavnom mlađih.

Kad je riječ o ozljedama, radi se o oštećenjima šaka i prstiju, lica i očiju, u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva, pa je nužno izvesti nekoliko djelomičnih amputacija u više slojeva. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Osim toga, petarde su opasne po zdravlje, jer se u njima, pored drugih kemijskih sastojaka, nalazi i otrovni selen. Nakon eksplozije petardi u zraku se talože otrovni plinovi koje udišemo i koji mogu ostaviti posljedice na naše zdravlje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime