Povodom Međunarodnog dana prevencije zlostavljanja djece Karlovačka županija i Grad Karlovac organizirali su panel raspravu na temu kibernetičkog nasilja nad djecom i mladima. Na panelu je gostovala i Maja Salopek, ogulinska odvjetnica koja je govorila koje pravne korake poduzeti i što Zakon kaže o cyberbullyngu.

Učenici srednjih škola s područja grada Karlovca i učenici 7. i 8. razreda karlovačkih gradskih škola, u pratnji svojih profesora i ravnatelja imali su priliku na temu nasilja na društvenim mrežama raspravljati s panelisticama današnje tribine.

O nasilju putem interneta govorili su: Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Anita Gračan, policijska službenica PU karlovačke za nadzor, planiranje i prevenciju, Davorka Bišćan Andraši, psihologinja iz Opće bolnice Karlovac te odvjetnica Maja Salopek.

Statistike govore kako je preko 30 posto mladih doživjelo barem jednom cyberbullying, a među njima više je djevojaka nego mladića. Kako se nositi s nasiljem, kako prijaviti nasilnika, kome se obratiti za pomoć, sve to mladima su predstavile današnje gošće panelistice.

Da kibernetičko nasilje ne poznaje granice, istaknula je pravobraniteljica Višnja Ljubičić. Ono što je nužno, istaknula je, važnost osiguranja kontinuirane i sveobuhvatne rodno osjetljive edukacije djece, mladih, roditelja i nastavničkog kadra, o sigurnosti u virtualnom svijetu, sigurnom korištenju interneta. Mladi su danas lake mete, a nasilnici ‘vrebaju’ sa svih strana i zbog toga treba biti posebno oprezan.

Anita Gračan iz PU karlovačke naglasila je da bez obzira koliko su policijski službenici dobro educirani i senzibilizirani o virtualnom nasilju, policija ne može ništa učiniti dok se nasilje ne prijavi. Zato poziva sve mlade da bez straha se obrate policiji i da im pomoć neće biti uskraćena. 

Koje pravne korake poduzeti i što Zakon kaže o cyberbullyngu govorila je odvjetnica Maja Salopek. Psihologinja iz Opće bolnice Karlovac Davorka Bišćan Andraši istaknula je da žrtve nasilja često kasnije u životu pate zbog onoga što im se dogodilo, a odgovarajući na pitanje učenika da li je imala prilike raditi sa nasilnicama, istaknula je da u takvim razgovorima se može primjetiti da nasilnici najčešće nisu svjesni onoga što rade i da u tome ne vide ništa loše.

Pokazavši zavidno znanje u poznavanju teme kibernetičkog nasilja, učenici su aktivno sudjelovali u raspravi i istaknuli da o tome i dalje treba otvoreno govoriti. 

Ispred organizatora učenicima su se obratili saborska zastupnica Nada Murganić, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin koja je mladima poručila: “U naše vrijeme mi smo imamo spomenare i leksikone, a vi danas imate društvene mreže. Iako nam je digitalna tehnologija donijela puno dobrih stvari, donijela je osobito za vas malde i toliko opasnog i zastrašujućeg. Pozivam vas da iznesete svoja iskustva, da nam kažete odakle vrebaju opasnosti, a još više -pozivam vas da reagirate!”

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime