Utorkom iz muzejskog arhiva Zavičajnog muzeja Ogulin – ROĐENDAN IVANE BRLIĆ MAŽURANIĆ!

Danas se obilježava rođendan Ivane Brlić Mažuranić, rođene 18. travnja 1874. godine u Ogulinu.

U rubrici „Utorkom iz muzejskog arhiva” Zavičajnoga muzeja Ogulin već se pisalo o aktivnostima oko obilježavanja stogodišnjice Ivanina rođenja, kada je u Muzeju otvorena i Spomen soba proslavljenoj književnici. Pokrovitelj ove važne obljetnice bila je Jugoslavenska (danas Hrvatska) akademija znanosti i umjetnosti iz Zagreba, a njen član Dragutin Tadijanović bio je zadužen da s kulturnim, prosvjetnim i društveno–političkim djelatnicima, programski i logistički organizira obilježavanje toga jubileja.

Dragutin Tadijanović je zamoljen od strane tadašnjeg kustosa Zavičajnog muzeja Ogulin, Mihaela Sobolevskog, da napiše kraći tekst o Ivani Brlić Mažuranić, koji je kasnije objavljen u prigodnom prospektu povodom otvaranja Spomen sobe. Prospekt je bio ilustriran portretom Ivane Brlić Mažuranić, fotografijom njena spomen-poprsja koje je rad akademskoga kipara akademika Vanje Raduša te crtežom njezine rodne kuće koji je napravio nastavnik likovnog odgoja Neven Cvjetičanin.

Ovog utorka u rubrici objavljen je upravo navedeni prospekt s tekstom akademika Dragutina Tadijanovića.

Više o pripremama vezanim za proslavu i samoj proslavi može se pročitati u članku sudionika tog događaja, profesora Mihaela Sobolevskog objavljenog u Modruškom zborniku br. 2 iz 2008. godine: https://hrcak.srce.hr/file/117396

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime