U Gradskoj knjižnici i čitaonici Ogulin čitateljskoj publici predstavljeno najnovije izdanje Ogranka Matice hrvatske u Ogulinu, historijska tragedija „Zulejka“. Radi se o trećem izdanju drame temeljene na legendi o nesretnoj ljubavi Zulejke i Milana koju je još davne 1910. godine svojim perom ovjekovječio Milan Hanžek. Promocija knjige održana je u okviru programa proslave Dana grada Ogulina, a moderirao ju je Dubravko Dragičević.

O knjizi su govorili predsjednik Ogranka Hrvoje Magdić, urednica ovoga izdanja Marija Trdić Ćuk te suradnik u pripremi knjige Zvonko Trdić. Predsjednik Magdić okupljenima je otkrio kao je došlo do ideje da se „Zulejka“ ponovno tiska, naime, od njezina je posljednjeg izdanja proteklo već više od 30 godina, te se osvrnuo na važnost knjiga zavičajne tematike koje su omiljene među ogulinskom publikom, ali i šire.

Urednica Trdić Ćuk progovorila je o posebnostima ovoga izdanja, pri čijoj se pripremi slijedio izvorni Hanžekov tekst, obuhvativši tako i dijelove koji su u drugom izdanju bili izostavljeni ili izmijenjeni, a tekst je velikim dijelom prilagođen suvremenom pravopisu i usklađen s današnjom standardnojezičnom normom. Osim toga, uz pojedine riječi koje više nisu u uporabi ili su dio zavičajnoga govora stoji kratko objašnjenje, što će i mlađim čitateljima olakšati razumijevanje teksta. Međutim, ono što najviše obogaćuje ovo izdanje izvrsne su ilustracije mlade umjetnice Leone Kirasić, maturantice ogulinske Gimnazije, koja iza sebe već ima cijeli niz uspješnih ostvarenja u području likovnoga izričaja.

Zvonko Trdić zabavio je publiku vrlo zanimljivim isječcima iz biografije autora Milana Hanžeka (1885. – 1954.), činovnika rodom iz Donje Stubice koji je godinama živio i službovao u Ogulinu, a kao inspiracija za tragediju „Zulejka“ poslužili su mu stari spisi pronađeni u potkrovlju Frankopanske kule.

Predstava „Zulejka“, legenda o Đulinom ponoru, bila je tijekom 20. stoljeća mnogo puta izvedena u Ogulinu i u drugim mjestima, a Ogulinci se još uvijek rado sjećaju njezine izvedbe iz 2008. godine, u režiji Nikole Otržana, koju su izvrsno prikazali ogulinski glumci amateri. Osim u videoisječcima iz ove predstave, publika je sinoć imala priliku uživati i u sceni iz „Zulejke“ koju su odglumili učenici ogulinske Gimnazije Martina Vučetić i Andro Zrnc, pod mentorstvom prof. Martine Zorić, a za glazbeni dio večeri pobrinuo se uspješni ogulinski gitarist Domagoj Vuković.

Na kraju večeri predsjednik Ogranka Hrvoje Magdić još je jednom zahvalio urednici Mariji Trdić Ćuk, ilustratorici Leoni Kirasić te lektorici Moniki Juričić, uručivši im prigodne poklone, dok su posjetitelji mogli kupiti novo izdanje „Zulejke“ po promotivnoj cijeni te tako podržati rad našega Ogranka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime