Ogulinci dobili informacije o projektu Zaštite od poplave Grada Ogulina te o trenutnom stanju radova.

13. rujna 2023. godine održana je radionica za građane kao dio „Projekta zaštite od poplava Grada Ogulina“, jednog od strateških projekata Karlovačke županije. Radionica je držana je Trgu Petra Stipetića u Ogulinu, ispred Pučkog otvorenog učilišta Ogulin.

Predstavnici Hrvatskih voda i agencija za integrirane komunikacije Libra zajedno su građankama i građanima prenijeli sve važne informacije o „Projektu zaštite od poplava Grada Ogulina“, njegovim fazama te trenutnom stanju radova.

Podijeljeni su promotivni materijali na Trgu, a u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, održana je prezentacija na kojoj su svi prisutni mogli dobiti informacije o ovom važnom Projektu.

IV. faza u tijeku i napreduje

Četvrta faza, koja je u tijeku i napreduje, uključuje izgradnju brane retencije s pripadajućim građevinama. Ova nasuta brana visoka je 14,50 metara i proteže se na duljinu od 580 metara. Njen glavni cilj je ublažavanje vrhunca vodnog vala uz mogućnost ispuštanja vode kroz temeljni ispust. Planirani završetak radova je krajem 2023. godina, a unatoč porasta cijena građevinskog materijala radovi su i dalje unutar planiranog budžeta.

O Projektu

Projekt “Zaštita od poplava Grada Ogulina” je strateški projekt Karlovačke županije, vrijednosti 186,2 milijuna kuna, čijom će se realizacijom povećati stupanj sigurnosti grada Ogulina od poplava.

„Projekt zaštite od poplava Grada Ogulina“ podijeljen je u četiri faze, pri čemu je prva faza obuhvatila radove na pregradnom mjestu retencije, gdje su izgrađene evakuacijske građevine na pregradnom mjestu, zajedno s pristupnim prometnicama na lijevoj obali rijeke Dobre, nizvodno od ušća Vitunjčice u Dobru. Druga faza Projekta, koja je trenutno u tijeku, usmjerena je na izgradnju zaštitnih građevina uz željezničku prugu koja prolazi kroz retencijski prostor. Također, predviđeno je izmještanje infrastrukture s mjesta planiranog zahvata. U okviru ove faze, provodi se zaštita željezničke pruge putem izgradnje zaštitnih zidova, izvedbom obloge nasipa željezničke pruge, izgradnje potpornih zidova te zaštite i izmještaja postojeće opreme Hrvatskih željeznica. Također, planira se izmještaj postojećeg vodovoda i elektroenergetske instalacije, uz rekonstrukciju lokalne prometnice za Brestovac.Treća faza Projekta usredotočena je na desni pritok Ogulinske Dobre, rijeku Vitunjčicu, gdje se nalaze ribnjaci koji će biti zaštićeni od velikih voda putem izgradnje armiranobetonskog zida duljine 320 metara. Potonja faza radova je izvršena.

„Projekt zaštite od poplava Grada Ogulina“ sufinancira se sredstvima EU-a u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.402.865.741,19 eura (186.192.281,00 kuna) s PDV-om, od čega je 1.192.435.880,02 eura (158.263.438,85 kuna) s PDV-om sufinancirano iz EU-a.

Izgradnjom brane smanjit će se poplavni rizici grada Ogulina te će ublažiti vodne valove velikih voda ovog područja. Najveći dio godine retencijski prostor bit će prazan, a punit će se vodom tek u slučaju dolaska velikih vodnih valova. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime