Na poziv zastupnice Sunčane Glavak, članice Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Ogulin prisustvovale su konferenciji o Domovinskom ratu na kojoj su se uz predavače, Sunčanu Glavak, ministra Tomu Medveda, generala bojnika Miljenka Filipovića i druge okupili i brojni hrvatski branitelji, povjesničari, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u veleposlanik Mario Nobilo, članovi diplomatskog zbora i europarlamentarci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske.

U organizaciji zastupnice Sunčane Glavak 20. rujna 2023. je u Europskom parlamentu u Bruxellesu održana konferencija „Hrvatska – 30 godina od Domovinskog rata” na koju su bili pozvani članovi Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” na čelu s general-bojnikom Miljenkom Filipovićem i članice Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Karlovačke županije, među njima i “Katarine” Ogulin.

Na konferenciji uz predavače, Sunčanu Glavak, ministra Tomu Medveda, generala bojnika Miljenka Filipovića i druge su se okupili brojni hrvatski branitelji, povjesničari, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri NATO-u veleposlanik Mario Nobilo, članovi diplomatskog zbora i europarlamentarci iz Hrvatske, Slovenije, Bugarske.

Tijekom dvodnevnog boravka, tom prigodom “Katarine” su posjetile i Europski parlament u kojemu su se upoznale s radom samoga parlamenta i europskih institucija te je održano predavanje na temu povijesti i stvaranja Europskog parlamenta. Osim službenog dijela posjeta, prvi je dan boravka u Bruxellesu bio organiziran obilazak znamenitosti grada, a na kraju je održana zajednička večera i druženje.

Drugog dana je organiziran obilazak Parlamentariuma – Muzeja Europskog parlamenta te je održana konferencija “Hrvatska- 30 godina od Domovinskog rata” na kojoj su predavači bili zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, ministar hrvatskih branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomi Medved, prof.dr.sc. Ante Nazor i predsjednik Zajednica branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” general bojnik Miljenko Filipović.

Konferencija “Hrvatska- 30 godina od Domovinskog rata”

Na konferenciji je istaknuto da je Hrvatska od Domovinskog rata do danas izrasla u modernu i otvorenu državu, te da ruska agresija na Ukrajinu uvelike podsjeća na ono što su proživjeli hrvatski branitelji.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je mjere poduzete za poboljšanje položaja hrvatskih branitelja tijekom posljednjih sedam godina, a govorio je i o posljednjim gospodarskim pokazateljima i strateškim postignućima Hrvatske.

General-bojnik Miljenko Filipović, predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a “Gojko Šušak” podsjetio je da je današnja Hrvatska stvorena na temeljima Domovinskog rata.

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata prof. dr. sc. Ante Nazor govorio je o uzrocima rata u Hrvatskoj

Hrvatski povjesničar prof. dr. sc. Ivica Miškulin iznio je iskustva i pouke za Europsku uniju koje je iznjedrio hrvatski rat za nezavisnost, posebno ih stavljajući u kontekst odnosa EU-a prema ratu u Ukrajini. Izlaganje o mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja i ratnim štetama održala je dr. sc. Ana Holjevac Tuković iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, dok je dr. sc. Julija Barunčić Pletikosić govorila o međunarodnom priznanju Republike Hrvatske.

– Razgovarala sam i s našim hrvatskim braniteljima i oni kažu: da, borili smo se za Hrvatsku i da, želimo bolju budućnost za našu djecu. Idemo u dobrom smjeru. Mislim da je to zajednička nit vodilja. Naravno da iz današnjeg trenutka kada se mijenjaju geopolitičke okolnosti ne smijemo zaboraviti na trenutak koji se ponovno događa na europskom tlu, rekla je Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime