23. rujna Slunj oživljava višestoljetnu tradiciju mlinarenja, legendi i priča vezanih uz mlinove i mlinare uz sajam starinskih zanata, glazbeni program, predstave, radionice i bogatu gastro ponudu.

U srcu vodeničarskog naselja Rastoke, na mostu sv. Ivana, 23. rujna uživajte u aktivnom odmoru u prirodi, pričama iz mlina i  zabavnim sadržajima. Na Danima mlina, jednom godišnje, Rastoke, točnije grad Slunj, predstavlja svoju višestoljetnu tradiciju mlinarenja i priča legende i priče vezane uz mlinove i mlinare. Bogatom programu, po prvi puta, pridružuje se i putujuća izložba na temu mitova, legendi i narodnih priča Hrvatske – LegendExpo.

Očekuju vas sajam starinskih zanata, biciklijada, performansi, besplatne vođene ture, predstave, radionice, izložbe i pripovjedači. Naravno, tu je i nezaobilazna glazbena podloga, kao i gastronomska ponuda. U tjednu prije samog događanja, slunjski restorani na svojim menijima nude jela koja u sebi sadrže namirnice iz mlina.

23. rujna, manifestacija počinje biciklijadom i nastupom bubnjarskog ansambla Klapa Klapa. Zvijezde događaja bit će mjesni mlinari i magični pripovjedači, koji će tijekom cijeloga dana pričati priče i legende vezane uz Rastoke, mlinare i mlinice, dok će kovači, stolari i drugi obrtnici  prezentirati vještine starih zanata vezanih uz rad mlinova. Program završava mini cirkuskom predstavom.

Manifestacijom Dani mlina oživljava se višestoljetna tradicija mlinarenja. Posjetitelji imaju priliku uživo vidjeti rad mlina, čuti priče o Rastokama direktno od mlinara i okušati se u starim zanatima te se kroz brojne performanse vratiti u prošlost, kada su nastale rastočke vile i slične legende.

U popodnevnim satima u Rastokama mlinovi pričaju priču. Brojni pripovjedači pričaju priče vezane uz mlinove, mlinarenje, vodu, brašno, poznate osobe iz povijesti slunjskog kraja, izvode se performansi i radionice vezane uz tradicionalne obrte  te se organiziraju vođene ture i kostimirane vođene ture u koje se uključuju mještani, na način da oni sami prezentiraju rad svojih mlinova ili pričaju priču, anegdotu vezanu uz život mlinara i obiteljskih mlinica.

Tako će se drugu godinu za redom, na Danima mlina u Rastokama, prikazati vještine tradicijskih obrtnika: kovača, tesara, pekara, keramičara i ostalih obrtnika.  Svoje  umjeće pokazati će nam učenici Srednje škole Plitvička jezra i učenici Osnovne škole Slunj. Kroz svoje rodno mjesto provesti će nas i prvi Hrvat osvajač olimpijske medalje Milan Neralić. Novost je da će nam ove godine, svoju priču o ljubavi prema rodnom kraju i francuskom vojniku Samsonu, ispričati  naša sumještanka iz doba Napoleonove vladarine,  Manda.  Kroz svijet mlinara i njihovih priča, isto tako po prvi put, voditi će nas naša sumještanka, profesorica povijesti Tea. Za dobru zabavu pobrinuti će se gospođa Nikolina Manojlović Vračar sa svojim pričama za djecu i Cirkultura sa cirkuskom predstavom kojom se ujedno i zatvara program Dana mlina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime