vrtić ogulin

Na adresu naše redakcije stigao je anoniman mail potpisan od Vrtić Ogulin i sa zamolbom za objavu. E-mail pod naslovom “Za objavu na vašem portalu -Jeste li se ispričale? I to jako ispričale!” prenosimo našim čitateljima u nastavku u cijelosti:

“Za naslov: Jeste li se ispričale? I to jako ispričale!
  Rade od 7 ujutro, kad su dežurne od 6. Druga smjena im je od 11, pa do popodne. Posao kao iz snova. S djecom pjevaju, plešu, nešto crtaju, ponekad izrezuju i lijepe kolaž. Na kruh im namažu marmeladu ili stave varivo u zdjelice za ručak. Divota.
Eh, ali mali Ante često plače za mamom. Pa ga stave u krilo i utješe.
Istodobno, Ema se popiški, pa je brzo treba oprati i presvući.
Slatki plavokosi Perica neumorno trči, penje se, ponekad ga je teško umiriti.
Ponekad Lana prevrne zdjelicu s bolonjezom, dok Josip plače jer je već toliko pospan i samo želi mamu.
Ali, kad biste pitali odgojiteljicu u vrtiću, bilo koju, voli li svoj posao, rekla bi vam „obožavam!” Rekla bi vam da ti dječji osmjesi, te ručice oko vrata, ta sreća i ponos kad ih nešto novo nauče – da sve to nema cijenu.
Sve one rade za plaću, naravno, ali ne larmaju zbog toga što im plaće nisu usklađene sa zakonom. Zakon kaže da plaće odgojiteljica moraju biti najmanje kao one što ih imaju učiteljice, ali u većini vrtića u Hrvatskoj to baš i nije tako.
U Ogulinskom – nije.
Pa kad je od države stigao neki novac za funkcioniranje vrtića, eto prilike da se te plaće usklade sa zakonom.
Ali, ne! Mislio sam vam povećati osnovicu, kaže gradonačelnik Domitrović, ali neću. Eto, baš neću. Neću, osim ako mi se javno ne ispričate. I to ćete mi se morati jako ispričati. I morat ćete se javno ograditi od onih što što protiv mene govore. Kad se od toga javno ogradite, možemo razgovarati o vašim osnovicama. Mislim da sam bio dovoljno konkretan i jasan. To sve rekao je gradonačelnik odgojiteljicama na sastanku.  
O, da. Ako ne vjerujete, poslušajte snimku što kruži Ogulinom. Odgojiteljice, iste te što vašu djecu grle i tješe, iste te koje su vam djeci oprale guze i naučile ih koristiti žlicu i vilicu, e baš te odgojiteljice gradonačelnik vrijeđa, omalovažava i ucjenjuje.
Znači, tko hoće povišicu, eto prvo fejsa i instagrama, pa izvolite – hvalospjevi gradonačelniku. Ni slučajno napisati da su grupe prevelike, da nema didaktičkog materijala ili da nedostaje kadra. Ako ste ga propustile hvaliti, onda se sad ispričajte. I to jako.
U cijeloj toj priči, dvije su stvari nevjerojatne. Prvo, gradonačelnik Domitrović na početku snimke kaže da se sve može snimati. Pa što onda radi i kako govori kad nema snimanja?
I drugo. U jednom trenutku on tim odgojiteljicama kaže: „imate i naknadu za topli obrok, a jedete u vrtiću!” Tako bahato i nepristojno prema tim ženama. Ljudski nepristojno.
Ali, izgleda da smo navikli. Jer, one, odgojiteljice, su sutra ujutro opet grlile male Ogulinke i Ogulince, brisale im suze, smijale se i veselile s njima.
A on, gradonačelnik, je sigurno već našao nekog drugog  kome, onako s visoka, nepristojno i bahato, objašnjava da je on Gazda i da onaj tko njega ne hvali ne može dobiti od grada Ogulina ništa. Ni novčića. A novac proračunski, od sviju nas.”

Izneseni stavovi osobni su stavovi autora teksta i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ogulin.eu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime