Učenici Obrtničke škole Ogulin su sastavili najbolja robotska kolica sa senzorima koja prate crnu traku, zaustavljaju se na preprekama i osvojili zlato.

U organizaciji Tehničke škole Karlovac, a kao dio projekta “Struka i ti”, održano je natjecanje HACKATON- arduino MIKRO KONTROLFRIK- KARLOVAC.

Natjecanje se održalo od 9. do 12. listopada, a sudjelovale su Tehnička škola Karlovac, Strukovna škola Gospić, Obrtnička i tehnička škola Ogulin, Srednja škola Slunj te Elektroindustrujska i obrtnička škola Rijeka.

Na natjecanju je sudjelovao 4.b razred Obrtničke i tehničke škole Ogulin pod mentorstvom profesorice Maše Vučić .

Natjecanje je bilo podijeljeno u tri kategorije:

  • Automatski brisač – izrada i programiranje automatskog brisača koji se uključuje pri pojavi kiše
  • Kapacitometar – prikaz kapaciteta kondenzatora na LCD ekranu
  • Sastavljanje i programiranje robotskih kolica s 2 DC motora, ultrazvučnim senzorima i IR senzorima – praćenje crne trake i izbjegavanje prepreka

Učenici OTŠ-a Ogulin su izrađivali i programirali Automatski brisač i Kapacitometar u prve dvije kategorije u kojoj su osvojili treće mjesto.

U trećoj kategoriji u kojoj su sastavljali robotska kolica sa senzorima koja prate crnu traku, zaustavljaju se na preprekama te se nastavljaju gibati do sljedeće prepreke. Timskim su radom pokazali vještine, znanje i spretnost rješavanja problema. U toj najzahtjevnijoj kategoriji učenici su osvojili zlatnu medalju i pohvale ocjenjivačke komisije.

U sklopu istoimenoga projekta Tehničke škola Karlovac organiziralo se i natjecanje 3D master natjecanje u upravljanju dronovima i Fast and solar, utrku solarnih automobila 27. rujna i 3D Master natjecanje u 3D printanju.

Cilj projekta „STRuKA i TI“ je uspostaviti programske i kadrovske uvjete koji će unaprijediti učenje temeljeno na radu za učenike i odrasle polaznike strukovnog obrazovanja u podsektoru strojarstva Regionalnog centra kompetentnosti Tehničke škole Karlovac, u svrhu povećanja zapošljivosti i mogućnosti za daljnje obrazovanje. Projekt razvija i modernizira strukovno obrazovanje, povećanjem kvalitete učenja temeljenog na radu što će potaknuti veći interes učenika za strukovna zanimanja i omogućiti stjecanje kompetencija učenika za lakše uključivanje na tržište rada kao i nastavak obrazovanja.

Projekt se u potpunosti financira iz EU fondova iz operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.”, a njegova je vrijednost 27.623.493,09 kuna. Nositelj projekta je Tehnička škola Karlovac koja će projekt provoditi do prosinca 2023.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime