domitrović

Cijelu snimku iz vrtića Ogulin i izjave gradonačelnika Dalibora Domitrovića detaljno je komentirao Sindikat radnika predškole te najavio: Na kraju sastanka gradonačelnika i sindikata uvidjet će se treba li se itko ispričati, tko su te osobe i u ime koga. Sastanak sutra.

Na događanja u vrtiću i snimljene izjave gradonačelnika Dalibora Domitrovića osvrnuo se Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske i najavio sastanak s gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem za ponedjeljak, 23. listopada.

Već smo objavili komentar Udruge odgajatelja Sidro o događanjima Udruga Sidro:„Vrtići nisu bazen birača ni mjesta za ucjene“. Za komentar smo zamolili i ravnateljicu vrtića, kao i samog gradonačelnika Dalibora Domitrovića. No, na pitanja: „Smatrate li da ste prešli granicu i zapravo ucjenjivali djelatnice Gradskog vrtića?“ gradonačelnik nam još nije odgovorio. Čim dobijemo njegovo tumačenje cijelog slučaja, objavit ćemo ga.

Nadalje objavljujemo reakciju i odgovor Sindikata:

🎯ŠTO SE TO DOGODILO U DV BISTRAC, OGULIN?

ŠTO JE BIO CILJ DOLASKA GRADONAČELNIKA U VRTIĆ, JE LI CILJ POSTIGNUT?

JE LI SVE IZNESENO NA SASTANKU ISTINA?

JE LI GRADONAČELNIK ZAVRŠNOM RIJEČJU PRETJERAO?

▶Dana 09.10.2023. održao se skup radnika DV Bistrac i gradonačelnika g. Domitrovića na inicijativu gradonačelnika.

Mjesto održavanja: u prostorijama DV Bistrac

TIJEK SASTANAKA

SNIMANJE SASTANKA : Na početku sastanka gradonačelnik je rekao da će sastanak snimati za sebe pa ako tko želi može također snimati i audio i video, njemu ne smeta.

POČETAK SASTANKA: Gradonačelnik daje razlog sazivanja sastanka te navodi da je razlog ometanja gradonačelnika u radu

Poziva radnike da kažu imaju li što reći, imaju li pitanja, poziva predstavnika Sindikata ima li što reći ispred radnika.

SINDIKALNA POVJERENICA: U dogovoru sa Središnjicom da se na sastanku 09.10. ne iznosi i ne pregovara s obzirom na to da smo službenim dopisom tražili sastanak te dobili termin 23.10.2023. te da su u Dopisu jasno izneseni zahtjevi – povjerenica nije davala nikakve izjave niti postavljala pitanja.

Jasno je ponovila da će se na službenom sastanku u Gradu razgovarati o plaćama radnika DV Bistrac.

GRADONAČELNIK: Iznosi nezadovoljstvo jer ga se na razne ružne načine proziva na mrežama, u medijima i da radnici znaju tko, gdje, kako, zašto i na koji način i tada iznosi što sve grad Ogulin daje radnicima u vrtiću: u zadnje 3,4,5 godina se utrostručilo ulaganje u vrtiće, napominje da plaće jesu bitne, ali da moraju biti i uvjeti rada. Govori o pregovorima sa Sindikatom te i da se pojavila mogućnost da se ove godine u 10-tom mjesecu usklade plaće.

Nadalje navodi kako smo dogovorili da ako Vlada odobri sredstva na osnovu članka 50 a da će sredstva usmjeriti u plaće radnika, da će uskladiti plaće u dva navrata, navodi i ZAPISNIK tog dogovora. Navodi dinamiku povećanja plaća.

Navodi i materijalna prava koja imaju radnici u DV Bistrac, a koja nemaju djelatnici u osnovnim školama.

Navodi da novac od Vlade još nije ,,spušten” osnivačima i da je to Prijedlog odluke o sufinanciranju materijalnih troškova dječjih vrtića. Govori da prihodi koje Vlada spušta ne spušta za plaće radnika, nije ih još ni spustila, ponavlja da su sredstva za namijenjena za pokrivanje materijalnih troškova dječjih vrtića.

Navodi probleme koje očekuje vezano uz poreznu reformu, odnosno očekuje smanjenje prihoda i ponovo napominje da Vlada zapravo vraća novce na osnovu gubitka u poreznoj reformi za materijalne troškove dječjih vrtića.

Navodi da je bila namjera da se te novce ,,pretoči” u osnovice radnicima vrtića međutim traži da se radnici vrtića javno ispričaju zbog prije navedenog što se radi protiv gradonačelnika jer ako to ne učine sredstva će pretočiti u sve drugo osim plaća.

Kad se javno ispričaju i ograde i pritom se ispričava onima koji to ne rade, da će tek kada se javno na kraju radnici ograde od tih stavova tek onda će se razgovarati o usmjeravanju sredstava u plaće radnika.

Izjavljuje da radnici u vrtiću imaju trenutno najveću plaću od svih ustanova u gradu Ogulinu i da će se morati javno ograditi, sada odustaje od isprike, već traži da se radnici javno ograde od onoga što neki od radnika rade ,i da će se onda dalje razgovarati o plaći.

Ponavlja da će se sredstva ulagati u igračke, didaktiku i sve što netko piše po mrežama da grad ne kupuje, da ne brine o djeci o roditeljima i da će zbog toga najveći dio tih sredstava najvjerojatnije dati u smanjenje cijene vrtića.

Napominje da radnici imaju svoje ljudsko pravo štrajkati, prosvjedovati i dalje pričati ,,pogrdne riječi” o gradonačelniku.

Zahvaljuje za oduzeto dragocjeno vrijeme.

Sastanak je završio.

▶Sindikat radnika u predškolskom odgoju i obrazovanju Hrvatske je dobio snimku sastanaka te na osnovu iste objavljuje

STAV SINDIKATA PRIJE SASTANAKA

IAKO JE SLUŽBENI SASTANAK 23.10.2023. U 10 SATI NA KOJEM ĆEMO RJEŠAVATI SVE PROBLEME RADNIKA U DV BISTRAC,

ZBOG MEDIJSKE POZORNOSTI I KOLANJU INFORMACIJA KOJA NE PRATE STVARNE DOGAĐAJE O SLUČAJU OBJAVLJUJEMO PAR ČINJENICA S KOJIMA I ULAZIMO NA DOGOVORENI SASTANAK,

A BITNE SU ZA DALJNJI RAZVOJ SITUACIJE I PREGOVORA TE JASNOG STAVA SINDIKATA U OVAKVIM SITUACIJAMA:

▶Nemamo problem s time da gradonačelnik komunicira s radnicima vrtića no nismo sigurni da je cilj postignut i da je ono što je izrečeno naišlo na odobravanje prisutnih radnika:

1. ZAPISNIK koji gradonačelnik navodi NE POSTOJI, nije službeno vođen, pa tako nije mogao ni biti verificiran da bi bio Zapisnik

2. Točan dogovor o dinamici postizanja zakonom propisanih plaća ne postoji te je upravo to tema sastanka 23.10.2023.

3. Nije točna izjava da Vlada nije donijela Odluku i da je Uredba iz članka 50 a u statusu Prijedloga.

Dana 27.09.2023. je Odluka na snazi tako da je 09.10.2023. kada se sastanak održavao već bila na snazi gotovo dva tjedna.

4. Točno je da do danas još sredstva nisu uplaćena niti jednom osnivaču

5. NETOČNO JE DA SU SREDSTVA IZ UREDBE PREMA ČLANKU 50 a Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju kompenzacija za poreznu reformu – ona su ciljana odnosno namjenska i TOČNO JE DA SU NAMIJENJENA ZA PLAĆE RADNIKA JER U MATERIJALNE TROŠKOVE DJEČJEG VRTIĆA PRIPADAJU PLAĆE.

Plaće su dio ekonomske cijene svakog djeteta i neosporno pripadaju redovitom trošku funkcioniranja dječjeg vrtića.

6. NETOČNO JE da su sredstva namijenjena za snižavanje cijene vrtića roditeljima već je uputa Vlade da se osigura da ih se ne podiže već zadrži sadašnji status roditeljima

7. NEOSNOVANO JE TRAŽITI OD RADNIKA VRTIĆA DA SE BILO ISPRIČAJU ILI OGRAĐUJU OD OBJAVA POJEDINACA PO RAZNIM PORTALIMA I MREŽAMA I TIME MANIPULIRA I UCJENJUJE KAO RAZLOG DA SE SREDSTVA NE USMJERE U PLAĆE RADNICIMA

🎯UPRAVO ĆEMO NA TOM TRAGU I RAZGOVARATI I DA ĆE SE NA KRAJU SASTANKA GRADONAČELNIKA I SINDIKATA UVIDJETI TREBA LI SE ITKO ISPRIČAVATI I OGRAĐIVATI TE AKO DA TKO SU TE OSOBE I U IME KOGA.

▶NAŠ JE STAV JASAN:

IZJAVE PO PORTALIMA, MREŽAMA NISU MJESTO PREGOVORA, NISU MIŠLJENJE RADNIKA VRTIĆA I NIKAKO NISU ALAT KOJIM BI SE DOVODILO U PITANJE ZAKONSKO PRAVO RADNIKA NA ZAKONSKU VISINU PLAĆE.

STAVA SMO I DA VRIJEĐANJA U MEDIJIMA KOJA POJEDINCI ČINE VRLO GRUBO, NISU DOBAR NAČIN ZA POSTIZANJE RADNIČKIH PRAVA VEĆ DA JE TOMU JEDINO MJESTO ZA STOLOM NA PREGOVORIMA, ARGUMENTIRANO I UTEMELJENO ZAKONIMA.

ZATO RADNICI I JESU ČLANOVI SINDIKATA KAKO BI IMALI LEGITIMNU PRILIKU TRAŽITI I OSTVARITI, A ONO ŠTO IM PRIPADA SAČUVATI.

🚩U TOM OZRAČJU I U TOJ VJERI PRISTUPAMO PREGOVORIMA U PONEDJELJAK 23.10.2023. u 10 sati

🎯SLUŽBENO OČITOVANJE ĆEMO KAO I UVIJEK NAKON PREGOVORA DATI ČLANOVIMA SINDIKATA KOJI ĆE ODLUČITI O DALJNJIM POTEZIMA SINDIKATA U NJIHOVO IME I NA ZNANJE SVIM OSTALIM DJELATNICIMA

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime