Novi vrtic Ogulin KZ 1

Ogulinska javnost već se danima bavi situacijom u Dječjem vrtiću Bistrac, Ogulin. I naš portal u posjedu je audio snimke u kojoj se čuje kako gradonačelnik Dalibor Domitrović odgojiteljicama tog vrtića na sastanku govori da će razgovarati  o povećanju njihove osnovice, tek kada mu se jako javno ispričaju i javno se ograde od optužbi na njegov račun. Nije nevažno napomenuti kako na početku sastanka, što se dobro čuje, gradonačelnik Domitrović govori da se sastanak može snimati.

Povećanje plaća odgojiteljicama u vrtiću zapravo je zakonska obveza, jer prema odredbama članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, plaće odgojitelja moraju biti usklađene s plaćama učitelja. Ogulinski vrtić jedan je od mnogih u Hrvatskoj u kojemu se ta zakonska odredba ne poštuje.

Svjesna problema, Vlada je nedavno donijela Uredbu kojom je odobrila znatna sredstva gradovima i općinama za funkcioniranje vrtića.

No gradonačelnik Domitrović na sastanku je rekao:

Meni je bila namjera da te novce pretočimo u vaše osnovice. No, međutim kad mi se javno ispričate i kad se javno ogradite od svega ovog što se radi zadnjih mjesec dana protiv gradonačelnika, onda ćemo moć razgovarat o povećanu osnovice.“

O cijelom slučaju, potvrdili su nam, upoznati su i u Udruzi SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, iako, kako kažu, nisu dobili službenu predstavku zaposlenih u DV Bistrac Ogulin. U toj Udruzi koja se intenzivno bavi pitanjima iz područja Ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, podsjećaju kako su još prije tri godine pokrenuli kampanju zagovaranja za promjenu modela financiranja vrtića i inzistirali na tome da se država uključi u financiranje prve stepenice obrazovanja. Sada, kada se to i događa, kažu u Udruzi SIDRO, i dalje imamo one osnivače koji misle kako ništa ne moraju.

Dakle, zakone imamo, tumačenja imamo, a onda imamo osnivače koji drže da su vrtići njihovo privatno vlasništvo i ponašaju se ovako. Jednostavnije rečeno, poštivat će zakone ako radnici budu, što, govorili lijepo o njemu? Gospodin gradonačelnik zakone mora poštivati neovisno o tome što radnici vrtića i drugi građani govorili o njemu … Očito je kako gradonačelnik ništa ne skriva, kad dopušta snimanje i na snimci jasno traži protuuslugu, pa će tek tada ispuniti svoju zakonom propisanu obvezu…. Bilo bi iznimno važno razjasniti svim osnivačima – vrtići nisu prostor za osobne i stranačke političke kampanje, nisu bazen birača, mjesta za ucjene i zapošljavanje podobnih (ravnatelja i drugih radnika)…. Vrtići su odgojno obrazovne javne ustanove u kojima se kao javna služba provodi odgoj i obrazovanje. Vrtići su prva stepenica obrazovanja naših najmlađih, i tu ne smije biti primjera korupcije, zlostavljanja, ucjena, nezakonitosti. Kazne za ovakvo postupanje moraju biti trenutne, oštre i odlučne, a ne prepuštene na volju birača koji će možda jednom na nekim izborima smijeniti gradonačelnika“, zaključili su u Udruzi SIDRO.

Naš portal je o cijelom slučaju dobio i objavio i anonimni komentar “Što piše u anonimnom mailu o vrtiću Ogulin: Jeste li se ispričale? I to jako ispričale!” koji je naišao na veliko zanimanje ogulinske javnosti. Također, za komentar smo zamolili i ravnateljicu vrtića, kao i samog gradonačelnika Dalibora Domitrovića.

No, na pitanja: „Smatrate li da ste prešli granicu i zapravo ucjenjivali djelatnice Gradskog vrtića?“ gradonačelnik nam još nije odgovorio. Čim dobijemo njegovo tumačenje cijelog slučaja, objavit ćemo ga.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime