Plenkovic HRT

Premijer Andrej Plenković vratio se iz Bruxellesa gdje je sudjelovao na izvanrednom samitu EU-a, a dan nakon što su u Hrvatskoj održani parlamentarni izbori. Premijer Plenković izjavio je da je HDZ treći put zaredom ostvario uvjerljivu pobjedu, osvojivši 100.000 glasova više nego na prošlim izborima.

“Jasno je da građani žele političku stabilnost i brzo formiranje vlade,” izjavio je Plenković, dodajući da su izlaznosti u Zagrebu bile iznad 70%, čime se opovrgava teza da HDZ pobjeđuje samo pri slabom odazivu.

Premijer je također oštro kritizirao predsjednika Zorana Milanovića, optužujući ga za političku sabotažu i diverziju na dan izbora, što je po njegovim riječima naštetilo rastu BDP-a i dekredibiliziralo SDP. “Ova diverzija je propala,” rekao je Plenković, dodajući da Milanović više nije predsjednik svih hrvatskih građana.

Nakon izbora, premijer je naglasio da će iskoristiti pravo pobjednika na razgovore s političkim partnerima za formiranje vlade. “Program se sastavlja tako da mali partneri prihvaćaju konture programa velike političke stranke,” pojasnio je.

Plenković je isključio mogućnost suradnje s onima koji su podržavali Milanovića, pozivajući sve političke aktere da “spuste ton” i priznaju izborne rezultate kao što je uobičajeno u demokracijama.

Samit u Bruxellesu prvi dan je bio posvećen vanjskopolitičkim pitanjima, posebno situaciji na Bliskom istoku, dok je drugi dan fokusiran na gospodarske teme EU-a, uključujući budućnost jedinstvenog tržišta i konkurentnost europskog gospodarstva.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime