Međunarodni dan vatrogasaca obilježava se 4. svibnja, na blagdan Sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. Prema legendi, Florijan je bio časnik u rimskoj vojsci u vrijeme cara Dioklecijana. Smatra se da je bio zadužen i za vatrogastvo, jer su u to vrijeme u rimskoj vojsci postojale postrojbe zadužene za zaštitu od požara.

Kao zaštitnik vatrogasaca, Sv. Florijan prihvaća se tek početkom 19. stoljeća, kada počinje organizirano ustrojavanje dobrovoljnih vatrogasnih društava.

Hrvatski vatrogasci prihvatili su Sv. Florijana po ugledu na europske vatrogasce. Osobito su ga slavili u sjevernoj Hrvatskoj, na području tzv. Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice koja je osnovana 1876. i djelovala sve do 1918. godine. Na dan Sv. Florijana, tzv. Florijanovo, vatrogasci su odlazili u crkve, odavali počast svom zaštitniku, pozivali svoje sugrađane na razne svečanosti, otvarali vatrogasne domove, posvećivali svoje zastave s likom Sv. Florijana, na javnim vježbama pokazivali svoje sposobnosti za akciju gašenja požara i spašavanja ljudi i imovine i sl.

Od 1945. do 1990. godine Sv. Florijan se u Hrvatskoj nije slavio, uklonjen je iz vatrogasnih domova, zabranjivane su i odbačene zastave s njegovim likom. No, stvaranjem samostalne Hrvatske, vraća se u naša dobrovoljna vatrogasna društva i profesionalne vatrogasne jedinice, te se obnavlja štovanje ovom vatrogasnom zaštitniku.

Prošle godine svečano je obilježeno 150 godina vatrogastva u našem gradu, a u Zavičajnom muzeju je tom prigodom otvorena prigodna izložba.

Ovog utorka u našoj rubrici donosimo članak iz Glasa Hrvata od 8. srpnja 1922. godine koji govori o proslavi obljetnice Dobrovoljnog vatrogasnog društva Ogulin s brojnim programima i zabavom za građanstvo.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime