Mala polnoćka u crkvi Sv. Križa

145

Misu na Malu polnoćku u 20 sati u prepunoj župnoj crkvi sv. Križa pred blizu tisuću vjernika predslavio je župnik župe sv. Križa vlč. Josip Štefančić u suslavlju bogoslova Krunoslava Brajdića.

Liturgijskom glazbom je misu pratio zbor mladih župe uz orguljsku pratnju Ante Tripala i Marije Kaurić.

Božićno skazanje najmlađih prije početka mise pripremile su vjeroučiteljice Ana Puškarić i Danica Blašković.

„Rijetko je kada kroz liturgijsku godinu crkva ovako popunjena, u ovoj noći najsvetijoj od svih noći, poručio je na početku vlč. Štefančić to svoju božićnu poruku sažeo u tri riječi: svjetlost, milost i blagovijest. Tri su to pojma koji su se spojili u ovoj svetoj noći za koju smo se pripremali kroz Došašće u misama zornicama, ispovijedima, činjenju dobrih dijela i posebnim uređenjima svojih domova. Noćas će se milijuni kršćana uputiti u crkve baš kao i mi te uz najljepše hrvatske božićne pjesme slaviti rođenje spasitelja i otkupitelja.
Neki govore da je Isusovo rođenje legenda i mit, no to su rođenje naviještali proroci a i vaš noćašnji dolazak kao i dolasci proteklih preko dvije tisuće godine govore da je to povijesna istina.

Kroz povijest mnoga su se djeca careva, kraljeva i suverena rađala bučno, dok se Isus rodio skromno, u betlehemskoj štalici. O tima rođenima uz fanfare ništa se danas ne zna, dok rođenje Isusovo i dalje slavimo. Kada bi božji sin bio mit, nastale bi civilizacijske praznine u svjetskoj umjetnosti, slikarstvu, glazbi. Posebno bi ljudsko srce bilo prazno.

Ipak, kršćani dva tisućljeća svjedoče tu božju baštinu. Poklonimo se danas božjoj svjetlosti, jaslicama ali i jedni drugima jer on i u 21. stoljeću kuca na naša vrata. Razmišljajmo što se dogodilo toga dana u betlehemskoj štalici, zaključio je svoje obraćanje vlč. Štefančić.
Vlč. Štefančić predslavio je i središnju misu polnoćku uz župnog vikara vlč. Josipa Tomljanovića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime