Zaposleni Ogulinci za svoj godišnji dohodak mogu kupiti više od 12 m2 stambenoga prostora u Ogulinu što je skoro najviše u Hrvatskoj.

Usporedbe radi, stanovnici Karlovca i Svete Nedjelje mogu kupiti 8,2 m2, dok žitelji Baške Vode mogu si kupiti samo 2,2 m2 stambenoga prostora.

Podaci su ovo iz publikacije “Pregled tržišta nekretnina Republike Hrvatske 2018.”, koju je krajem prosinca 2019. objavilo Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja u suradnji s Ekonomskim institutom u Zagrebu.

U 20 jedinica lokalne samouprave koje bilježe najpriuštivije stambene nekretnine, građani za svoj godišnji dohodak mogu kupiti između 8 i gotovo 15 m2 stambenog prostora.

Među njima su, pored istarskog Pazina i Raše, isključivo jedinice iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a prednjači Petrinja s indeksom priuštivosti 6,7, a zatim slijede Beli Manastir, Vukovar, Ogulin, Duga Resa, Sisak, Nova Gradiška i Vinkovci.

Indeks priuštivosti

Najpriuštivije su nekretnine u Petrinji gdje indeks priuštivosti iznosi 6,7, a slijede Beli Manastir, Vukovar, Ogulin, Duga Resa, Sisak, Nova Gradiška i Vinkovci.

Valja napomenuti da indeks priuštivosti pruža podatak o priuštivosti stambenog prostora za prosječnog zaposlenog u pojedinoj jedinici lokalne samouprave. To znači da je stan ili kuću najpriuštiviji osobi zaposlenoj u Ogulinu (ako ga kupuje u Ogulinu).

Indeks priuštivosti ne uzima izravno u obzir stope nezaposlenosti ili druga ekonomska i socijalna obilježja pojedinih jedinica lokalne samouprave, iako ta obilježja mogu utjecati i na vrijednost brojnika i na vrijednost nazivnika u indeksu.

Na obali stanje puno drugačije

Obrnuto je na Jadranu. Istaknuto je i da su najviše vrijednosti indeksa priuštivosti, koje ujedno upućuju na najmanju priuštivost stana ili apartmana, zabilježene u priobalnom dijelu zemlje.

Najskuplji stanovi su u Dubrovniku, dok su obiteljske kuće u jadranskim gradovima i općinama višestruko skuplje od kuća u kontinentalnom dijelu zemlje. Za metar kvadratni u Dubrovniku može se kupiti 26,7 kvadrata kuće kraj Vukovara.

 Osnovni cilj objavljivanja publikacije je upoznati javnost s temeljnim informacijama i trendovima na tržištu nekretnina, što predstavlja značajan doprinos ne samo većoj kvaliteti procjena, već i transparentnosti tržišta.

Ovim se pregledom svakom građaninu omogućuje uvid u stanje i kretanje na tržištu nekretnina, kako na razini cijele zemlje, tako i na razini pojedinih županija i jedinica lokalne samouprave. Publikacija je ujedno i podloga za donošenje odluka vezanih uz raspolaganje i upravljanje nekretninama svih zainteresiranih subjekata u našoj zemlji – istaknuto je u objavi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja na internetskim stranicama.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime