Ugovor o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2020. godini, vrijedan 25 milijuna kuna, potpisali su danas ministrica poljoprivrede Marija Vučković i predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak.

Ministarstvo poljoprivrede osigurava financijska sredstva za predmetnu policu već treću godinu zaredom, a ukupan iznos dodijeljenih sredstava iznosi 57,5 milijuna kuna, priopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede. 

Lovačka društva dovođena pred likvidaciju

“Ovom policom osiguranja prvenstveno su zahvaćeni vozači više od 2 milijuna registriranih motornih vozila koja se kreću cestama diljem Republike Hrvatske, a njome je omogućena i održivost koncesija i zakupa prava lova. Dosadašnjom neujednačenom sudskom praksom i dugotrajnim neizvjesnim postupcima dokazivanja krivnje i potraživanja odštete za popravak vozila, lovoovlaštenici i oštećenici (vozači) dovedeni su u nezavidan položaj suočeni s visokim odštetama i zateznim kamatama.

Navedenoj situaciji doprinijela je i nezainteresiranost osiguravajućih kuća za osiguravanjem lovišta te nametanje nerazmjerno visokih premija osiguranja. Lovačka društva su dovedena pred postupak likvidacije i odustajanja od zakupa prava lova te bi državna uprava i lokalna samouprava morale izvršavanje mjera uzgoja i zaštite divljači u lovištima povjeriti trećim osobama, uz isplatu naknade, te u međuvremenu snositi svu odgovornost za štetu”, pojašnjavaju iz Ministarstva. 

Ugovor potpisan treću godinu zaredom

Kako je navela ministrica, povećanjem broja vozila na cestama i ubrzanim razvojem mreže prometnica, štete od naleta divljači na vozila sve su češće i veće.

Odlične vijesti za sve vozače! Novi Zakon o lovstvu donosi jedinstvenu policu osiguranja

“Potpisom ovoga Ugovora već treću godinu ulažemo u održivost koncesija i zakupa lova te pomažemo lovoovlaštenicima u unaprjeđenju lovnog gospodarenja i zaštite divljači na području cijele Hrvatske, a vozačima oštećenicima ubrzavamo isplatu pripadajuće naknade za nastalu štetu“, naglasila je Marija Vučković. 

Posljedično, ovim Vladinim mjerama smanjit će se i nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača, zaključuje se u priopćenju. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime