Ogulin.eu Otišao je veliki glazbenik, drag čovjek, izuzetan pedagog, nastavnik Georgije Caribrodski

Veliki glazbenik i pedagog  Georgije Caribrodski preminuo je jučer 13. veljače u dobi od 82 godine.

Čovjek iznimne osobnosti, velikog znanja i ogromne skromnosti bio je jedan od  pripadnika zlatne generacije ogulinskih glazbenika te je ostavio veliki obol kao član brojnih glazbenih sastava u Ogulinu, nastavnik u glazbenoj školi i voditelj tamburaških sekcija u desetak folklornih društava Karlovačke županije.

Rođen  je 7. ožujka 1937. godine u Bugarskoj, u gradu Caribrodu (danas Dimitrovgrad), gdje je završio klasičnu gimnaziju, dok je glazbenu školu završio u Beogradu, a Pedagošku akademiju u Zagrebu.

Pedagoški rad započeo je 1964. godine u Ogulinu gdje se oženio i dobio sina Igora. U gradu pod Klekom, posvetio se odgoju i obrazovanju  mladih kao nastavnik glazbene kulture te kao nastavnik harmonike, gitare i tambure u Glazbenoj školi  O.Š. „Ivane Brlić Mažuranić“ u Ogulinu.

Njegov rad vezan je za ostvarenje ideje da se u našem gradu osnuje  glazbena škola. Bilo je to davne 1968./69. školske godine, kada se krenulo sa organiziranim podučavanjem mladih Ogulina u sviranju instrumenata: klavira, harmonike i gitare, a zahvaljujući mjesnoj zajednici Prapuće, od koje je Glazbena škola Ogulin dobila na korištenje cijelu garnituru tamburaških instrumenata, počeo je i sa podučavanjem tamburaških instrumenata.

Više od šezdeset godina posvetio je pedagoškom radu i odgojio je niz generacija ogulinskih glazbenika, te u slobodno vrijeme pokrenuo mnogobrojne tamburaške sekcije u kulturno umjetničkim društvima ogulinskog kraja i Karlovačke županije.

Niz godina je surađivao sa KUD-om „Klek“ te je utkao temelje u znanje mnogobrojnih tamburaša koji su dali značajan doprinos Društvu.

Zapaženu je suradnju ostvario i s folklornim društvom iz Oštarija, KUD-om „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko, KUD-om „Tounjčica“ iz Tounja,  KUD-om „Frankopan“ iz Bosiljeva,  Udrugom „Krijesnica“ iz Lukovdola i Društvom Naša djeca iz Josipdola.

U svom radu postigao je brojne uspjehe sudjelujući na smotrama, festivalima i ljetnim školama te je dobio i mnoge zahvalnice, diplome i priznanja.

Niz godina, kao izvrstan glazbenik bio je člana legendarnog ogulinskog glazbenog sastava Harlekini. 

Dobitnik je  diplome Hrvatskog sabora kulture za 15 i 20 godina rada, diplome Hrvatskog tamburaškog saveza, priznanja KUD-a „Klek“ Ogulin,  KUD-a „SV. Juraj“ Zagorje Ogulinsko te priznanje Općine Josipdol.

Ogulin.eu Otišao je veliki glazbenik, drag čovjek, izuzetan pedagog, nastavnik Georgije Caribrodski

Godine 2013., na prijedlog KUD-a „Klek“, Grad Ogulin mu je dodijelio priznanje za stvaralački rad za izuzetan doprinos u odgoju i obrazovanju mnogih naraštaja glazbenika u gradu Ogulinu i Karlovačkoj županiji.

Stvarao je i pomagao do samog kraja svog života i upravo je to ono što ga čini legendom ogulinskih glazbenih krugova kakve se danas teško nalaze. Počivao u miru.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime