Lovris o fobijama

Fobija je postojani i pretjerani (iracionalni) strah od nekog objekta ili situacije koja zapravo nije opasna. Dolazi do intenzivnog straha u fobičnoj situaciji ili pri zamišljanju iste, izlaganje objektu fobije izaziva anksioznu reakciju (do panike), a  osoba izbjegava situaciju ili je tolerira uz visoku nelagodu.

Tri su glave vrste fobičnih tegoba:

  • agorafobija
  • specifične fobije
  • socijalna fobija (socijalni anksiozni poremećaj)

Agorafobija je skup strahova povezanih s javnim mjestima, otvorenim prostorom i velikim brojem ljudi.

Specifična fobija je npr. fobija od lifta, od zatvorenih prostora, od nekih životinja i sl.

Socijalna fobija (socijalna anksioznost) jest strah od jedne ili više socijalnih situacija zbog pretpostavke da će osoba učiniti ili reći nešto što će dovesti do osramoćivanja ili poniženja, tj. do negativne evaluacije okoline. Odnosi se i na strah od javnih izlaganja, socijalnih okupljanja, upoznavanja novih ljudi, jedenja u javnosti i sl.

Simptomi fobičnih reakcija su napetost, vrtoglavica, nemir, strah od gubitka razuma, znojenje, lupanje srca, izbjegavanje situacija, suhoća grla i sl.

Ako ste se prepoznali u navedenom te Vas zanima više o samim fobijama, njezinim uzrocima te načinu tretmana, i želite raditi na rješavanju svojih poteškoća, obratite se u LOVRIS za psihodijagnostiku i savjetovanje, vl. Ines Galetić Žagar, mag. psych te dogovorite individualni ili grupni termin (po želji pojedinca).

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime