Ljubojevic

Jučer smo na našem portalu prenesli priopćenje za medije Demokratskog saveza srba u kojem predsjednik ogulinskog DSS-a Siniša Ljubojević od gradonačelnika Domitrovića traži hitne mjere za pomoć našim obrtima i tvrtkama. Domitrović mu je kroz medije odgovorio da su njegovi prijedlozi neozbiljni i smiješni, a danas smo dobili novo priopćenje koje potpisuje Siniša Ljubojević i prenosimo ga u cijelosti:

GRADONAČELNIČE, ŠTO VAM JE NEOZBILJNO I SMIJEŠNO U MOJEM PRIJEDLOGU?

Javno sam predložio da gradonačelnik hitno predloži odluke kojima bi pomogli gradskim obrtima i malim poduzetnicima, građanima Ogulina, u krizi koja će se dogoditi zbog utjecaja epidemije Corona virusom.

Gradonačelniku je neozbiljno i smiješno jer sam predložio da pomognemo javnim novcem gradskom gospodarstvu, a time i građanima.

Mnogi u  obrtima i poduzećima, te naši poljoprivrednici u Ogulinu žive sa 3.000 kuna mjesečno.  Imaju djecu, plaćaju vrtić, odvoz otpada, i druge obaveze. Lagodno je sjediti u stolici koja je plaćena  preko 18.000 kuna (brutto) mjesečno i ismijavati prijedloge.

Ako Vi predložite bolji model ja ću ga podržati, a vjerujem i ostali gradski vijećnici jer se u ovakvim situacijama treba držati zajedno. Sada je sve važnije od naših političkih podjela. 

U izjavi koju je gradonačelnik dao za OgPortal, potvrđuje da Grad ima višak od 14 milijuna kuna, od kojih je 4 milijuna iz općih prihoda, iako je u Proračunu prikazano viška preko 21 mil.kuna.

Nije odgovorno reći da Grad može pomoći gospodarstvenicima samo dajući im posla. Tako Grad Ogulin može pomoći samo neke građevinske firme sa “davanjem” posla u gradnji infrastrukture, a to podliježe pravilima javne nabave. Uostalom, planirani vrtić grade dvije firme koje nisu iz Ogulina već iz Čakovca i Zagreba.

Zbog malog političkog iskustva gradonačelnik vjerojatno ne razumije koliko je bitno i kako reagirati na vrijeme. Vlada će donijeti svoj paket pomoći gospodarstvu, a Grad neovisno od tog paketa može donijeti svoj paket pomoći.

Sve mjere za suzbijanje širenja Corona virusa treba provoditi da bi se zaštitilo zdravlje građana, ali isto tako treba biti odlučan i predvidjeti posljedice nakon suzbijanja virusa.

Ako mi ne pomognemo gospodarstvenicima, bit će sve manje onih koji Proračun pune.
Dok Gradonačelnik sagleda situaciju i pričeka, kako je sam rekao, mnogi će zatvoriti svoje obrte ili poduzeća. 

Predlažem gradonačelniku da na najavljenoj sjednici Gradskog vijeća predloži izmjene i dopune Proračuna u koji treba ugraditi jednostavne i minimalne mjere pomoći:

– Privremeno odustati od infrastrukturnih projekata uređenja pojedinih prometnica u središtu grada (ušteda od nekoliko milijuna kuna)
– Pripremiti potporu za doprinose na plaće radnika obrta i malih poduzeća
– Ukinuti prirez svim građanima na rok od 12 mjeseci
– Ukinuti komunalnu naknadu svim poslovnim subjektima na rok od 12 mjeseci
– Ukinuti spomeničku rentu na rok od 12 mjeseci
– Smanjiti cijenu odvoza komunalnog otpada poslovnim subjektima i građanima na rok od 12 mjeseci
– Smanjiti cijenu vode i odvodnje poslovnim subjektima i građanima na rok od 12 mjeseci
– Povećati potpore u poljoprivredi

Trenutno nam nije bitna modernizacija  ulice Augusta Šenoe i slični milijunski projekti, već očuvati lokalno gospodarstvo i pomoći svima, a ne samo jednoj ili dvjema građevinskim firmama.

Vjerujem da će razum prevladati taštinu i potaknuti na odlučnost u donošenju ovakvih ili sličnih potpora da se sačuva što više radnih mjesta u našem gradu.

Nažalost, primjera ima gdje su poslodavci prisiljeni otpuštati radnike, zato gradonačelniče požurite i djelujte preventivno jer Vi ste tu radi građana, a ne građani radi Vas.

Gradski vijećnik i predsjednik DSS-a Ogulin
Siniša Ljubojević

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime