90472442 657794181652113 6619742113032568832 n

Već smo objasnili sve najvažnije o koroni i životinjma, odgovorili na pitanja što ako moramo veterinaru na cijepljenja, preglede ili zbog hitnoće, a sada man je ostalo napisati i nešto o brizi za životinje dok traje izolacija i samoizolacija

Ponovimo, cov-2, uzročnik bolesti COVID-19 genomski je sličan onome kod šišmiša, no jednom kada virus preskoči sa životinja na ljude, više se ne vraća. Odnosno, on postaje ljudski virus, prenosi se kontaktom među ljudima i ne može zaraziti druge životinje. Tako da, nema opasnosti o zarazi niti kućnih ljubimaca niti ostalih domaćih životinja ovim koronavirusom, kao ni da životinje igraju ikakvu ulogu u širenju bolesti.

Samoizolacija, izolacija, karantena…..Razlikuju se termini samoizolacija i izolacija. Izolacija se koristi za osobe sa simptomima, za vrijeme trajanja liječenja. Samoizolacija ili kućna karantena je mjera koja se propisuje ljudima koji NEMAJU simptome, a ili su bili u kontaktu sa zaraženima ili dolaze iz područja gdje je dokazana lokalna transmisija virusa. Osobe u samoizolaciji ostaju 14 dana i preporuka je da borave odvojeno od ostalih ukućana što je više moguće. Za vrijeme trajanja samoizolacije ostali ukućani mogu normalno obavljati poslove.

Nameće se pitanje što sa životinjama dok traje izolacija ili samoizolacija.

Osoba u izolaciji je bolesna, znači da je na liječenju i takva osoba ne može i ne smije skrbiti o životinjama, to je samo po sebi logično.

Za osobe u samoizolaciji vrijedi preporuka da se prije ulaska u  samoizolaciju pobrinu za svoje životinje i brigu o njima prepuste nekom drugom, ukoliko je to moguće. Znači da za brigu o ljubimcu zaduže ili nekog od obitelji, prijatelja ili životinju smjeste u neki od hotela za ljubimce.

Ako osoba živi sama i nema mogućnosti drugačije zbrinuti ljubimca, tada smije izlaziti u šetnju s ljubimcem, uz uvjet da se pridržavaju posebnih mjera opreza: skratiti šetnje koliko god je moguće, držati socijalnu distancu od 1 m na otvorenom i 2 m u zatvorenom od drugih ljudi i bez fizičkog kontakta, uz korištenje zaštitne odjeće. Sve se više pojavljuje potreba da se ljubimcima operu šape nakon šetnje. Izbjegavajte koristiti dezinfekcijska i ostala jaka sredstva na šapama jer mogu uzrokovati alergije, upale i oštećenja. Šape perite sa sapunom. Ako nemate onaj za životinje, možete šape oprati i s običnim sapunom ili razblaženim šamponom za pse kojeg nakon nanošenja dobro isperete vodom.

Osobe u samoizolaciji mogu izlaziti u vlastiti vrt ili dvorište s ljubimcem.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime