Ogulin.eu Proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja

Na današnji dan prije 25 godina, točno u podne, na kninskoj tvrđavi zavijorila se hrvatska zastava, označivši kraj četverogodišnje okupacije. Svečano obilježavanje pobjede Hrvatske vojske održava se u dosad neviđenim epidemiološkim okolnostima.

Svečano obilježavanje počelo je zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obilježava ulazak Hrvatske vojske u Knin. Na tvrđavi, na kojoj su ove godine zbog epidemioloških mjera samo sudionici programa, hrvatsku zastavu podignuli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mjestu podignuli i 1995..

Pročitana je povjesnica VRO-a “Oluja”, ispaljeno 25 počasnih plotuna, pročitana su imena poginulih i nestalih pripadnika VRO-a “Oluja” te održana minuta šutnje.

Okupljenima na Trgu Ante Starčevića obratili su se Ante Gotovina, umirovljeni general-pukovnik, a zatim je i premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i predsjednik Zoran Milanović. Govori su ove godine bili posebno znakoviti. 

– Jači smo i bolji ljudi. Spremni s optimizmom raditi za bolje sutra – u novom poglavlju. Hrvatska se razvija u modernu europsku demokraciju, socijalno pravednu državu koja se brine za najmanje i najpotrebnije. Državu u kojoj svi njezini ljudi, bez obrira na različitosti – uživaju sigurnost i slobode, jednaka prava i jednake obveze, poručio je Ante Gotovina.

– Oluja je bila prekretnica za mir i stabilnost jugoistočne Europe. Obuzima nas zahvalnost prema hrvatskim braniteljima, kao trajna obveza, izjavio je među ostalim premijer Andrej Plenković

– U 25 godina odnosi među državama i odnosi u svijetu mijenjaju se i redefiniraju. U ovih 25 godina mi smo odmaknuli daleko i nismo isto društvo kao što smo bili prije 25 godina, kazao je predsjednik Zoran Milanović.  

Program je počeo budnicama ulicama grada Knina u izvođenju Orkestra Oružanih snaga te ceremonijom dočeka predsjednika Republike  i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga na Trgu dr. Ante Starčevića. Pripadnici HOS-a u Knin su došli u majicama sa svojim obilježjima, ali policija ih je spriječila da budu na Trgu Ante Starčevića.

Na Spomeniku hrvatske pobjede Oluja 95 državni vrh položio je vijenac, a zatim je 25 crvenih ruža na Spomenik položilo 15 djece poginulih hrvatskih branitelja, umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina te 10 hrvatskih branitelja, djelatnih pripadnika Oružanih snaga i ravnateljstva policije.

Nakon toga služena je misa za poginule u Domovinskom ratu i VRO-u “Oluja”. Najavljen je i prigodni program Akrobatske grupe “Krila Oluje”, a navečer će na Tvrđavi biti vatromet i koncert bez publike koji će prenositi televizija.

Čestitke u povodu Dana pobjede i Dana hrvatskih branitelja

Čestitajući današnji blagdan, premijer Andrej Plenković objavio je na Twitteru da se “25 godina od Oluje prisjećamo najveće pobjede koja je donijela slobodu i otvorila put mirnoj reintegraciji hrvatskog Podunavlja”.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja čestitali su i potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova  Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

– Na ovaj povijesni datum samostalne RH, iskreno i s dubokim pijetetom spram svoj podnesenoj žrtvi, Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja, čestitamo prije svega svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima. Čestitke upućujemo i svim građanima RH sa željom da zajedničkim nastojanjima i zalaganjem učinimo našu domovinu u svakom pogledu na čast i ponos onih koji su je branili i oslobodili za sve nas i generacije koje dolaze, navodi se, među ostalim, u čestitci ministra Božinovića i ravnatelja policije Miline.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime