Ogulin.eu COVID-19 kokteli: Treba li postrožiti reklamiranje alkohola?

Istraživači sa Sveučilišta Queensland otkrivaju kako oglašivači alkohola koriste društvene mreže kako bi zainteresirali roditelje i potaknuli pijenje kao način suočavanja sa stresom tijekom pandemije COVID-19. Dr. Janni Leung sa studija psihologije smatra da su hitno potrebne bolje politike za podršku roditeljima izloženim alkoholnim reklamama putem društvenih mreža.

Teško je potaknuti roditelje na razmišljanje o načinu na koji njihova djeca mogu percipirati njihove navike pijenja dok je industrija kapitalizirala trenutnu krizu. Umjesto toga, trebamo pružiti podršku i zaštititi roditelje u ovim izazovnim vremenima“, kaže dr. Leung.

Prema izvješću s jednog računa društvenih mreža, korisnik je prikazivao prosječno jednu reklamu za alkohol svakih 35 sekundi. Uobičajene reklame bile su: “jednostavan pristup alkoholu bez napuštanja kuće”, “kupite više”, “pijte tijekom COVID-19” i “pijte da biste se snašli”. Trenutno australski regulatorni sustav za oglašavanje alkohola ne sprječava da platforme društvenih mreža koriste alkoholne marke za objavljivanje oglasa i interakciju s potrošačima.

Upitno je koliko australski regulatorni sustav dobro štiti roditelje i ostale ciljane populacije od rizičnog izlaganja stalnim poticajima pijenja u ovo izazovno vrijeme. Nadamo se da ćemo po ovom pitanju upoznati roditelje, vladu, zdravstvene djelatnike i pružatelje usluga, tako da se naprave promjene u regulatornom sustavu za oglašavanje alkohola.

Kakva je situacija s oglašavanjem u Hrvatskoj? Nekada je Zakon o hrani sadržavao poseban članak o reklamiranju alkoholnih pića, no više to područje nije regulirano navedenim zakonom. Trenutno se pojam alkohola spominje samo u Pravilniku o uvjetima i načinu obavješćivanja potrošača o svojstvima proizvoda alkoholnih pića, duhana i duhanskih prerađevina koji se ne smatra reklamiranjem (NN 62/96 i 40/98) te u Pravilniku o analitičkim metodama za jaka alkoholna pića (NN 138/05).Trenutno Zakon o medijima (članak 20.) i Zakon o elektroničkim medijima (članak 31.) ne dopuštaju oglašavanje alkohola i alkoholnih pića. Koliko se u Hrvatskoj poštuju pozitivni zakonski propisi glede oglašavanja i (tele)trgovine alkoholnih pića, osobito među maloljetnicima, prosudite sami.

Izvorni članak: Leung J, Connor J, Hides L, Hall WD. Alcohol advertisers may be using social media to encourage parents to drink during COVID-19. Med J Aust. 2020;10.5694/mja2.50707.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime