Ogulin.eu Kako je nastao Oktoberfest?

Tradicija svečanosti ispijanja piva – Oktoberfesta – u Bavarskoj potječe od proslave vjenčanja prijestolonasljednika princa Ludwiga od Bavarske i princeze Terezije od Saske-Hildburghausena.

To slavno vjenčanje održano je 12. listopada 1810. godine i od tada se svake godine slavi iznova prisjećanje na taj događaj. 

Danas je uobičajeni datum početka Oktoberfesta pomaknut prema rujnu, da bi se dobilo više lijepog vremena. Tako danas Oktoberfest obično započinje trećeg vikenda u rujnu, a završava prve nedjelje u listopadu.

7 milijuna popijenoga piva s 6 do 7 % allkohola

Proslava se odvija na livadi koja je po navedenoj princezi Tereziji nazvana Theresienwiese. Za Oktoberfest pivovare proizvode posebno pivo s većim postotkom alkohola (6-7 %).

Oktoberfest tradicionalno proglašava otvorenim gradonačelnik Münchena svečanim otvaranjem prve bačve piva. Danas je Oktoberfest najveća pučka svečanost na svijetu, s preko 6 milijuna posjetitelja i s preko 7 milijuna popijenih litara piva.

Otkazivan 25 puta

Oktoberfest ove godine neće biti održan zbog pandemije koronavirusa. To je 25 put da je otkazan, uglavnom zbog rata, ali i zbog kolere.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime