OtkriceAmerike
Foto: ilustracija

Kristofor Kolumbo na današnji je dan 1492. godine sasvim slučajno naišao na dio Bahamskog otočja. Tražio je novi put do Indije, a slučajno je otkrio nove kontinente.

Dana 12. listopada, prije zore ugledali su kopno, a u rano jutro ekspedicija se iskrcala na otok Guanahaní u otočju Bahami. Prije susreta s gostoljubivim domorocima Kolumbo je proglasio da otok na koji su stupili pripada Španjolskoj nazvavši ga San Salvador (Sveti spasitelj) – danas otok Wotling u sklopu države Salvador. U nekoliko idućih tjedana Kolumbo se iskrcao na još nekoliko okolnih otoka, uključujući otok Kubu, koju je nazvao Juana u čast španjolske princeze, te na otok koji je nazvao Espańola – kasnije krivo nazvanu Hispaniola (danas Dominikanska republika i Haiti), a sve u uvjerenju kako se nalazi u vodama Azije.

U prosincu se Santa María nasukala na obali Espańole. La Navidad, provizorna utvrda, sagrađena je od materijala koji je spašen prilikom nasukavanja broda, a u njoj je boravilo manje od 40 ljudi. Nina, pod Kolumbovim zapovjedništvom, i Pinta u siječnju 1493. zaplovili su prema Španjolskoj. Nakon što je oluja skrenula brod sa smjera plovidbe prema Azorskim otocima i potom prema Lisabonu, Kolumbo je konačno pristao u Palos u ožujku. Španjolski kraljevski par primio ga je s oduševljenjem te potvrdio časti zajamčene mu u ugovoru. Odmah nakon dolaska Kolumbo je planirao i drugo putovanje sa 17 brodova i oko 1500 ljudi koji su napustili Španjolsku 1493. U okviru tog putovanja otkrio je niz antilskih otoka (Dominica, Santa Cruz, Jamajka, Guadeloupe, Virgin i dr.)

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime