Nakon vandalskog čina u kojem je u noći sa petka na subotu oštećena bista dr. Franje Tuđmana u blizini željezničkog kolodvora Ogulin, zaprimili smo priopćenje kojeg potpisuju v.d. predsjednice HDZ-a Karlovačke županije Nada Muraganić i potpredsjednik županijskog i predsjednik ogulinskog HDZ-a Tomislav Lipošćak. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Izjava predsjednika GO HDZ-a grada Ogulina Tomislava Lipošćaka

Sinoćnji napad na spomenik dr. Franje Tuđmana napad je na vrijednosti koje on predstavlja, a rezultat je učestalog iskrivljavanja suvremene povijesti i neutemeljene retorike pojedinih aktera.

Nažalost, već smo imali prilike čuti od ogulinskog gradonačelnika izjednačavanje Franje Tuđmana s Titom i Pavelićem, a njegovi gradski vijećnici prijetili su bacanjem Tuđmanove slike u rijeku Dobru.

Pod vodstvom dr. Franje Tuđmana stvorena je moderna hrvatska država, izborena pobjeda u časnom i pobjedničkom Domovinskom ratu te diplomatska pobjeda u obliku mirne reintegracije. Hrvatska je pod njegovim vodstvom ušla u Ujedinjene narode i otvoren joj je put u euroatlantske integracije. Predsjednik Tuđman ustrajao je na pomirbi Hrvata kao temeljnoj odrednici ostvarenja državotvornog sna generacija.

Žalosno je da danas u Ogulinu postoje skupine kojima smeta lik i djelo dr. Franje Tuđmana i kojima je ovakav primitivizam prihvatljiv. Jednako tako, pozivam sve da ne nasjedaju na ovakve provokacije i ne uvlače se u spiralu primitivizma i vandalizma!

Vandalizam je oštro osudila i v.d. predsjednica ŽO HDZ-a Karlovačke županije Nada Murganić

Oštro osuđujem ovaj oblik vandalizma. Ovaj napad na spomenik našeg prvog hrvatskog predsjednika, utemeljitelja naše domovine, čovjeka koji je zajedno sa Hrvatskom demokratskom zajednicom poveo naš hrvatski narod u oslobodilački Domovinski rat zaista osuđujem. Osuđujem svaki oblik vandalizma i napad na simbole naših institucija Nažalost, ovih dana smo svjesni da je to itekako prisutno u našem društvu. Šaljem poruku svim našim građanima da su ovakvi napadi dokaz širenja mržnje i mogu biti vrlo opasni. Mogu dovesti u to da se ozljeđuju ljudi, da se gube životi. Molim sve građane da ovakve oblike vandalizma osude i da se sustegnemo od širenja od bilo kakvih oblika mržnje.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime