U novoj rubrici “Izvan okvira” razgovaramo s Ogulincima koji žive ili rade izvan okvira, razgovaramo o stvarima koje uglavnom nisu u fokusu i nisu poznate njihovim sugrađanima.
Danas izvan okvira predstavljamo – Ravnateljicu Osnovne škole Ivane Brlić Mažuranić Anđelku Salopek.
ogulinska narodna nošnja

Predsjednica, voditeljica najmlađe skupine „Pilići“  i dugogodišnja aktivna članica KUD-a „Klek“ Anđelka Salopek predstavila nam je ogulinsku narodnu nošnju i otkrila koliko truda treba oko brige za nošnju te koliko vremena treba da se ispegla ogulinska narodna nošnja te kako ju priprema za nastupe.

Narodna nošnja neizostavni je dio kulturne baštine pa se tako i Ogulinci ponose svojom nošnjom, dječjom, ženskom i muškom, zimskom i ljetnom, a posebno radnom i svečanom narodnom nošnjom.

Narodna nošnja obično je naziv za tradicijsku i, kako bi rekli mi Ogulinci, naziv za odjeću koju su nosili naši „stari“. Narodne nošnje karakteriziraju određeni kraj ili regiju, a ovisno je li kraj bio bogat ili siromašan, takva je i narodna nošnja toga kraja.

Članice i članovi KUD-a Klek čuvari su tradicije i običaja

U današnje vrijeme nošnja se i odijeva i nosi samo u svečanim prigodama, procesijama i smotrama folklora.

Stoga KUD „Klek Ogulin“ ima ulogu najvećega čuvara ogulinske tradicije neprekidno istražujući i predstavljajući tradicijsku odjeću svoga kraja, sve sa željom da javnost više dozna o različitim varijantama ogulinske narodne nošnje.

U fotomonografiji „Tradicijsko ruho ogulinskog kraja“ autorica Nikolina Luketić Delija, etnologinja i umjetnička voditeljica  KUD – a Klek Ogulin na 400 stranica donosi obilje pisanog teksta i mnogobrojne fotografije članova KUD-a „Klek“ u ogulinskim, originalnim i rekonstruiranim narodnim nošnjama. Djelo je inspirirano smotrom izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“ koja se od 1997. godine održava u Ogulinu, a u sklopu koje se održava i Revija narodnih nošnji.

Clanovi KUD a Klek
Foto: Članovi KUD-a “Klek” čuvaju i pripremaju svoje zavičajno ruho za mnoge revije, smotre i nastupe na kojima ga predstavljaju


Članice i članovi Društva s velikom ljubavlju i ponosom čuvaju i pripremaju svoje zavičajno tradicijsko ruho za mnoge revije, smotre i nastupe na kojima ga predstavljaju. Predsjednica, voditeljica najmlađe skupine „Pilići“  i dugogodišnja aktivna članicu KUD-a „Klek“ Anđelka Salopek predstavila nam je ogulinsku narodnu nošnju i otkrila koliko truda treba oko brige za nošnju te koliko vremena treba za glačanje ogulinske narodne nošnje kada je priprema za nastupe.

priprema nosnje za nastup
Foto: Članice Vokalnog asambla KUD-a “Klek” pripremaju nošnje za nastup

Potrebno je 2 i pol sata samo za glačanje kambrika

Ogulinska je nošnja jednostavna i sastoji se od 3 dijela. Izrađivana je od domaćega platna različitih vrsta svilenih ili vunenih materijala.

„Ženska ogulinska narodna nošnja privlači svojom jednostavnošću i sastoji se od podsuknje ili untorka, kambrika, tkanice, košuljca i svilenog zaslona nježnih boja, a cijela nošnja se upotpunjavala oglavljem-tumbanom kojeg je, s vremenom, zamijenila tvornički izrađena marama ili rubac.“, kazala je Anđelka objašnjavajući kako priprema i glača nošnju prije nastupa.

priprema faldi
Foto: Falde moraju biti oko 1 cm široke i zapeglavati se pažljivo kako bi se slagale jedna na drugu

„Kada se kambrik opere i osuši, treba se raspeglati, a tek onda se kreće s izradom i zapeglavanjem faldi na kambriku. Treba dobro paziti da su falde jednake širine. Moraju biti oko 1 cm široke i zapeglavati se pažljivo kako bi se lijepo slagale jedna na drugu.“

Da bi se svaka falda na kambriku napravila i uštirkala, potrebno je dobra dva i pol sata. Nakon toga, uštirkani kambrik s faldama mora odstajati kako bi se falde još bolje učvrstile.“

Posebna se pažnja pridaje i pripremi košuljca, svečanoj bijeloj košulji dugih rukava.

 „Na prednji dio košuljca kroz proreze provlači se svilena vrpca s cvjetićima na krajevima. Nastoji se da je ta vrpca i ona oko rukava iste boje kao i zaslon.“

Koju će nošnju pripremati ovisi o nastupu, prigodi i dobu godine

Tijekom korizme i za Veliki petak odijevao se zaslon plave, tj. crne boje.

„Moje članice Vokalnog ansambla KUD-a „Klek“ i ja izvodimo koncerte hrvatskih korizmenih napjeva. Tada nastupamo u korizmenim nošnjama, kakve su nekada Ogulinke nosile na Veliki petak i Veliku subotu kada su čuvale Božji grobak, po čemu su jedinstvene u Hrvatskoj.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime