stipendije Karlovačke županije

U Gradskoj knjižnici za mlade danas je predstavljen Javni natječaj za dodjelu stipendije Karlovačke županije za učenike i studente u Karlovačkoj županiji.

Na predstavljanju su sudjelovali županica Martina Furdek-Hajdin, učenica Gimnazije Karlovac Nika Vitas, student Tehničkog fakulteta u Rijeci Bruno Novosel te osnivač tvrtke Fortis Labor Lorenzo Gašparić koji je i govorio o digitalizaciji javnih poziva.

Na prijedlog Povjerenstva za dodjelu stipendija učenicima i studentima na području Karlovačke županije, a Odlukom županice o broju i visini stipendija za školsku/akademsku godinu 2021./2022. povećan je broj stipendija s 80 na 100, odnosno u odnosu na prošlu godinu po 10 za učenika i po 10 stipendija za studente. Ukupno se dijeli 50 stipendija za učenike (10 za darovitost, 30 za deficitarnost, 10 za socijalni status), te 50 za studente (10 za darovitost, 30 za deficitarnost, 10 za socijalni status).

Iznos za učeničke stipendije povećan je s 400,00 kuna na 500,00 kuna, a za studente s 700,00 kuna na 800,00 kuna. Stipendije se daju na mjesečnoj razini u roku od 10 mjeseci.

Natječaj za dodjelu učeničkih stipendija bit će objavljen u srijedu, 22. rujna 2021. godine, a za studente 22. listopada 2021. godine. Rok za prijavu na natječaj je 15 dana.

Odlukom o utvrđivanju deficitarnih zanimanja, a sukladno Preporukama za obrazovnu upisnu politiku i politiku stipendiranja u 2021. godini Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, utvrđena su sljedeća deficitarna zanimanja:

ZA UČENIKE: 

trogodišnji program: zidar, tesar, bravar, limar, krovopokrivač, armirač, alatničar, rukovatelj samohodnim građevinskim strojevima, šivač, mesar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, elektroinstalater, tokar, soboslikar-ličilac, fasader, konobar, klesar, tapetar.

ZA STUDENTE: 

stručni studij: građevinarstvo, informatika, strojarstvo

sveučilišni studij: medicina, informatika, građevinarstvo, strojarstvo, farmacija, logopedija, matematika (smjer: nastavnički), fizika (smjer: nastavnički), njemački jezik i književnost (smjer: nastavnički), biologija i kemija (smjer: nastavnički), rani i predškolski odgoj i obrazovanje, elektrotehnika, računarstvo, rehabilitacija.

Karlovačka županija kontinuirano dodjeljuje stipendije učenicima i studentima od školske/akademske godine 1994./1995. i do prosinca 2020. godine za stipendije i jednokratne potpore učenicima i studentima iz županijskog proračuna ukupno je osigurala gotovo 10 milijuna kuna.

Kroz sustav stipendiranja, od njegovog uvođenja, zaključno s prošlogodišnjim korisnicima, stipendiju je iz proračuna Karlovačke županije do danas ostvarilo ukupno 1540 kandidata, od toga 617 učenika, 905 studenata i 18 poslijediplomaca (do godine 2008.).


E-prijavom želimo omogućiti veću učinkovitost rada i veću transparentnost kojom će biti vidljivo kako se ulažu javni novci. Jednako tako pratit ćemo kako će učenici i studenti koristiti samu stipendiju te hoće li biti dobri učenici odnosno studenti. U tom ćemo imati i dobar alat, a on će biti polazište i za sve naše druge javne pozive koje planiramo u ovoj i idućim godinama. Za slučaj da netko nema mogućnost da se sam ulogira i ispuni prijavu, to će moći napraviti u svojim školama i svim našim javnim ustanovama”- izjavila je županica Martina Furdek- Hajdin

 Postupak dodjele stipendija učenicima i studentima provodi Povjerenstvo za dodjelu stipendija učenicima i studentima na području Karlovačke kojeg imenuje županica.

Nadalje, stipendiranje omogućava i bolju povezanost obrazovnih institucija s gospodarskim subjektima i širom društvenom zajednicom u smislu definiranja potreba zajednice, odnosno tržišta rada, za pojedinim vrstama zanimanja i ponude obrazovnih programa, a u cilju poticanja učenika i studenata za školovanje u deficitarnim zanimanjima.

Stipendiranjem i drugim financijskim potporama učenicima i studentima kao što su: sufinanciranje natjecanja, jednokratne novčane pomoći, sufinanciranje prijevoza učenicima srednjih škola i dr., Karlovačka županija daje nemali doprinos lakšem obrazovanju i stjecanju što višeg stupnja obrazovanja mladih na svom području.

Važnost stipendiranja svakako je i u jačanju suradnje između obrazovnog sustava i šire društvene zajednice kao i gospodarskih subjekata, sve u cilju motiviranja učenika i studenata za odabir obrazovnih programa i zanimanja koja su potrebna na tržištu rada, a koja ujedno pridonose razvoju samog gospodarstva na području Županije, te u krajnosti utječu na smanjenje broja nezaposlenih kao i tendencije iseljavanja mladih s područja Karlovačke županije.

Svim školama bit će poslane upute ukoliko učenici iz nekih tehničkih razloga neće imati mogućnost pristupu računalu da im se omogući prijava na natječaj i tehnička pomoć pri samom ispunjavanju prijave.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime