Novi vrtic Ogulin KZ

Odluka Grada Ogulina o poskupljenju cijene vrtića ipak nije prošla bez kritika oporbe. Podsjetimo kako je prošlog tjedna na sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu bila i odluka o utvrđivanju mjerila za naplatu usluga DV Bistrac od roditelja – korisnika usluga, prema kojoj cijena boravka djece u vrtiću raste za otprilike 30 posto, odnosno od 600 na 791 kunu.

Očekivano, razlog tome su poskupljenja cijene energenata i prehrambenih proizvoda, a cilj je, napominju u Gradu, održavanje sadašnjeg standarda boravka djece u vrtiću. Kako što je KAportal pisao, iako niti jedna primjedba nije došla u postupku javnog savjetovanja, oporba je ipak iskoristila mogućnost reagiranja prilikom donošenja odluke. Kako su izvijestili nakon sjednice, klub vijećnika HDZ-Ogulin jednoglasno je bio protiv povećanja cijene vrtića.

Anđelka Salopek, ispred kluba, istaknula je kako je ovo neprihvatljiva mjera. 

– Zašto se ide u povećanje cijene vrtića na teret roditelja kada se mogu pronaći sredstva unutar proračuna za 2022.godinu? Vijećnici HDZ-a su predlagali rješenje kroz amandmane na prijedlog proračuna grada Ogulina za 2022. godinu koje su još 18. prosinca 2021. godine pisanim dopisom uputili Marinku Hermanu, predsjedniku Gradskog vijeća grada Ogulina. Klub vijećnika HDZ-a Ogulin predložio je smanjenje udjela plaćanja roditelja sa 600 kuna na 400 kuna. Time bi se znatno smanjio udar na budžet roditelja-, kazala je Salopek.

Za primjer dobre prakse, gradska vijećnica istaknula je Grad Karlovac koji je usprkos povećanju troškova, naročito energenata i hrane, ostavio udio financiranja roditelja na dosadašnjoj razini i povećao izdvajanje sredstava za vrtić iz proračuna.

– Kakav je to Grad-prijatelj djece koji ima proračun s kojim se gradonačelnik hvali u iznosu većem od 115 milijuna kuna, a ne želi prihvatiti rješenje kluba vijećnika HDZ-a o smanjenju sufinanciranja roditelja vrtićke i osnovnoškolske djece, pitaju se u ogulinskom HDZ-u. 

Gradonačelnik Dalibor Domitrović im je potanko pojasnio kako stvari stoje. 

– Zaboravljate da ste imali na raspolaganju 60-70 milijuna kuna općih proračunskih prihoda s kojima ste mogli smanjiti cijenu vrtića na nulu, ne na 500 kuna, nego na nulu. A niste smanjivali cijenu, niste proširivali kapacitete. Zatekli smo po 30 djece u predškolskim grupama, a vi jako dobro znate jer ste prosvjetna djelatnica da u takvim grupama možete imali samo do 21 djeteta. Tada nikakve inspekcije nisu reagirale, moglo se raditi kako se htjelo i cijena vrtića je bila 600 kuna na osnovi ekonomske cijene od 1.500 kuna. 

– Kada ste imali na raspolaganju 50 milijuna kuna niste reagirali, a sada se javljate da se mogu naći proračunski novci. Da, mogu se naći, nije uopće problem. Ali smatram da ako danas na tržištu imate u privatnom sektoru čuvanje djece po 2.500 kuna, mislim da 800 kuna nije puno za boravka jednog djeteta koji dobiva 3-4 obroka. 

Domitrović je podsjetio kako je ova vlast u posljednjih pet godina investirala 20 milijuna kuna u predškolski odgoj, i tu isključivo u infrastrukturu. 

– Sve je po standardima, inspekcije nas redovito obilaze i u sve grupe se organizirane po pedagoškim standardima. Troškovi dječjeg vrtića su toliko porasli da smo dvije godine imali da je vrtić poslovao s minusom od 100 tisuća kuna koja su pokrivena iz proračunskih sredstava Grada. Roditelji financiraju tek jednu trećinu cijene. 

Gradonačelnik je još jednom ponovio:

– Imali ste jako lijepu priliku da roditelji nula financiraju, ali tada vas nije bilo, a sada vas od jednom ima. Ne znam kako to? Ekonomska cijena koja je sada, ja vam mogu odgovorno tvrditi da je u ostalim gradovima i općinama ekonomske cijene se kreće od 2.200 do 2.500 kuna. I tu se vidi da se rukovodstvo Dječjeg vrtića nosi manirom dobrog gospodara i drži tu cijenu na vrlo niskoj razini, naglasio je Domitrović te dodao kako će i ostali gradovi i općine u županiji cijenu podignuti i da će ponovno Ogulin biti najjeftiniji. 

Stavovi izneseni u kolumni osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Ogulin.eu

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime