Noc tvrdava Ogulin

Kulturni događaj “Noć tvrđava” donosi jedinstvenu priliku za upoznavanje s bogatom poviješću i arhitektonskim naslijeđem Ogulina. Stari grad Ogulin, renesansni kaštel izgrađen od strane kneza Bernardina Frankopana, ne samo da dominira gradskim krajolikom nego i svjedoči o burnoj povijesti ovog kraja, osobito tijekom osmanskih upada.

Ove godine, 10. svibnja, s početkom u 19 sati, Zavičajni muzej Ogulin bit će domaćin predavanja pod nazivom “Stari grad Ogulin – Fortifikacijska baština in situ”. Predavač, profesor likovne kulture i strastveni istraživač arhitekture Denis Franušić, vodit će prisutne kroz kronologiju izgradnje ovog značajnog obrambenog kompleksa. Njegovo predavanje, koje će naglasiti različite faze razvoja utvrde, obećava biti fascinantno za sve ljubitelje povijesti i arhitekture.

Nakon teoretskog dijela, profesor Franušić organizirat će i stručno vođenje po Starom gradu, pružajući posjetiteljima priliku da na licu mjesta dožive i razumiju složenost i ljepotu ogulinske fortifikacijske baštine. Ovo interaktivno iskustvo pružit će dublji uvid u različite arhitektonske stilove i tehnike koje krije Stari grad.

“Noć tvrđava” prva je takva godišnja manifestacija koja promovira utvrđene spomenike kulturne baštine ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, pod pokroviteljstvom Interrega IPA CBC HR-BA-ME programa. Ovaj događaj ne samo da slavi povijest i kulturu, već i potiče regionalnu suradnju i razvoj turizma.

Za sve ljubitelje povijesti, arhitekture i kulture, “Noć tvrđava” u Ogulinu predstavlja nezaobilazni događaj koji kombinira edukaciju, istraživanje i uživanje u jedinstvenom ambijentu. Pozivamo sve zainteresirane da se pridruže ovom kulturnom putovanju i otkriju skrivene priče Starog grada Ogulina.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime