Susret učenika i nastavnika iz Erasmus + projekta u Ogulinu održao se od 14. do 18. ožujka 2022. godine. Bio je to četvrti susret i razmjena aktivnosti i iskustava u sklopu projekta Branka Rumenovića Social cohesion – give a hand to become a friend koji se provodi od 2019. godine. Aktivnosti u svrhu učenja u Ogulinu bile su aktivnosti na otvorenome, upoznavanje jezika, tradicije, povijesti i kulture ogulinskog kraja, antistres i mentalne aktivnosti te festival plesa.

Prvog dana gosti su pristigli u školu te je uslijedila ceremonija svečanog otvorenja. Nakon himne Republike Hrvatske i Europske unije sve prisutne pozdravili su gradonačelnik Grada Ogulina Dalibor Domitrović, predstavnica Osnivača, Karlovačke županije, Branka Maradin Keča i ravnatelj Hrvoje Magdić. Svaki partner u projektu predstavio je svoju školu, grad i državu na svom jeziku, što je, na trenutak, pretvorilo ogulinsku Gimnaziju u „Europu u malom“ gdje su se čuli razni jezici. Tijekom ceremonije upriličena je izložba tradicijskih predmeta iz Španjolske, Portugala, Bugarske, Litve, Mađarske i Hrvatske, a roditelji učenika iz Ogulina pripremili su tradicionalne slastice ogulinskog kraja, kao što su masnica, orehnjača, makovnjača, štrudla od sira i dr. U popodnevnim satima učenici su razmjenjivali iskustva u kulturnim različitostima kroz igru. Turistički vodič Sabina Gvozdić sudionicima projekta je pokazala „Zavičaj Bajki“ te ispričala nekoliko priča o Ogulinu, Ivani Brlić Mažuranić i Kleku. Šećući gradom, učenici i nastavnici ostali su ugodno iznenađeni. U gradu su ih dočekali članovi KUD-a Klek iz Ogulina, Društvo naša djeca – Ogulinske mažoretkinje i KUD Sveti Juraj Zagorje Ogulinsko koji su za njih pripremili nekoliko tradicijskih pjesama i plesova ogulinskog kraja. Predsjednica KUD-a Klek iz Ogulina, Anđelka Salopek, goste je srdačno pozdravila i uručila im prigodne poklone.

Posjet kolijevci hrvatskog planinarstva Kleku dio je glavnih aktivnosti projekta. Planinarenje na Klek odvijalo se pod budnim okom Hrvatske gorske službe spašavanja. Nakon kratkog predavanja i uputa o planinarenju volonteri HGSS-a poveli su sudionike na Klek. Uz glazbu iz raznih zemalja Europe, sudionici su sretno stigli do planinarskog doma na Kleku. Članovi Hrvatskog planinarskog društva Klek s veseljem su dočekali goste iz Erasmus + projekta te za njih pripremili topli planinarski čaj. Iako snijeg i led nisu dozvolili uspon na sam vrh Kleka, snijeg je poslužio za igru i grudanje, jer su se neki sudionici prvi puta susreli sa snijegom.

275847379 4848307185291487 6560614298274317337 n

Srijeda u Ogulinu

U srijedu su se sudionici projekta, nakon prisustvovanja izložbi Glagoljica u gostima u Obrtničkoj i tehničkoj školi, susreli s veleposlanicom Republike Bugarske u Hrvatskoj Nj.E. Genkom Georgievom. Posjet ogulinskoj tržnici bila je prilika za šoping i upoznavanje lokalnih proizvođača hrane i pića. Društvo za športsku rekreaciju pripremilo je za goste antistres aktivnosti. Maja Magdić Pešut i sudionici projekta zaplesali su zumbu. U popodnevnom dijelu dana uslijedio je susret s Frankopanskom gardom Grada Ogulina, posjet Zavičajnom muzeju i Ivaninoj kući bajki. U večernjim satima upriličen je festival plesa. Sudionici projekta predstavili su svoje lokalne plesove, a zatim su svi zajedno zaplesali. Na kraju festivala ravnatelj je sudionicima podijelio certifikate o sudjelovanju u projektu.

275861594 4850651245057081 8715894182731215313 n

Četvrtak i petak dani za izlete

Četvrtak i petak bili su dani za izlete. U četvrtak su sudionici projekta posjetili Plitvička jezera. Gosti iz Europe imali su priliku vidjeli najstariji i najljepši nacionalni park u Hrvatskoj. Uz pomoć mrežnih IKT alata učenici su izrađivali video na temu aktivnosti na otvorenome. Posebno iznenađenje uslijedilo je u Tounju. U crkvi svetog Ivana Krstitelja članovi KUD-a „Tounjčica“ pripremili su koncert marijanskih pjesama za goste iz Europe. Na samom kraju druženja svi su zaplesali i zapjevali u tounjskom kolu Alaj. Posljednjeg dana susreta gosti i domaćini posjetili su Zadar. Nakon upoznavanja sa znamenitostima Zadra učenici su, uz pomoć IKT alata, izradili video o demokraciji i inkluziji u školi.

Učenici i nastavnici puno su naučili u prijašnjim projektima i aktivnostima te su svoje znanje primijenili na ovom projektu. Uz pomoć mrežnih IKT alata izrađeni su brojni proizvodi projekta, kao što su video zapisi o demokraciji i inkluziji, aktivnostima na otvorenome, planinarenju i antistres aktivnostima, jeziku. Predstavljena je domaća hrana, tradicijska kultura i narodne nošnje ogulinskog kraja. Posebno mjesto zauzima festival plesa, koji se održao na nekoliko lokacija u Gradu, školi i Tounju. Sve je zabilježeno na video uratku koji će biti prezentiran kontaktno ili online na raznim lokacijama u Europi. Spomenimo još Turističku zajednicu Grada Ogulina, Osnovnu školu Ivane Brlić Mažuranić i Glazbenu školu, Hotel Frankopan, Apartmane Soda, Udrugu Ekonom te Ogranak Matice hrvatske iz Ogulina koji su pomogle u organizaciji ovog važnog događaja za Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana iz Ogulina.

Sve je dio projekta nastavnika Branka Rumenovića

Social cohesion – give a hand to become a friend naziv je Erasmus + projekta koji se od 1. studenoga 2019. godine provodi u Gimnaziji i strukovnoj školi Bernardina Frankopana u Ogulinu. U projektu sudjeluju i škole iz Mađarske, Bugarske, Litve, Španjolske i Portugala.  Glavni je cilj projekta razmjena dobrih praksi te povezanost i socijalna jednakost između naroda. Projekt uključuje mnoga društvena događanja poput: sportskih igara, planinarenja, istraživanje povijesnih mjesta, proslave lokalnih praznika, festivala, narodnih plesova, kazališnih skečeva i slično. Teme koje se obrađuju tijekom projekta jesu: stanovništvo Europske unije, svijest i demokracija u Europskoj uniji, mentalno zdravlje, umjetnost i glazbena terapija, sport, aktivnosti na otvorenom, okoliš, hrana, baština i sl. Projekt u našoj školi koordinira profesor ekonomske skupine predmeta Branko Rumenović.

Gimnazija i strukovna škola Bernardina Frankopana iz Ogulina predstavila se na međunarodnoj razmjeni učenika u Mađarskoj, Bugarskoj te u Portugalu, odnosno na otočju Madeira. U mobilnostima učenici iz Ogulina predstavili su se tradicionalnim igrama, pjesmama i plesovima i to u narodnim nošnjama svojega kraja. Iskustvo koje su nastavnici i učenici prikupili kroz ovaj projekt, i brojne druge u kojima škola sudjeluje, primijenili su kao domaćini sudionika Erasmus + projekta u Ogulinu. Pred školom je bio veliki izazov: organizirati susret za oko 50 učenika i nastavnika u uvjetima pandemije Covid-19. U pomoć školi pristupile su brojne organizacije iz lokalne zajednice kako bismo što bolje predstavili Grad Ogulin i poslali što ljepšu sliku grada u Europu.

Jesu li učenici i nastavnici uspjeli? Odgovor daje pozitivna evaluacija sudionika projekta. Brojni lijepi komentari i čestitke upućene školi od strane gostiju iz Litve, Španjolske, Portugala, Bugarske i Mađarske daju školi vjetar u leđa i mogućnosti prijave na nove Erasmus + projekte. Osim sudionika projekta, aktivnosti ogulinske Gimnazije pohvalile su brojne organizacije iz okruženja te istaknule kako im je bila čast pomoći u predstavljanju malog grada Ogulina u velikoj Europi.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime