120211

Iz pera prof. Ranogajca prisjetimo se početaka zimskog turizma i pravih ogulinskih zima. Prenosimo njegov članak iz 2012. kad su zabilježeni snježni rekordi, a ogulinski zimski sport započinjao je sportsko/turističku priču.

“Dok Hrvatska trpi jednu od najžešćih zima posljednja dva desetljeća, a novinski su portali prepuni katastrofičnih vijesti, snimaka prometnih kolapsa, snježnih blokada cijelih gradova u dalmatinskom zaleđu, Ogulin ponosno živi svoj normalni idilični zimski život bez ikakvih fobija i frustracija.

120211b

Iako smo zadnjih tjedan dva dana redovito u hrvatskom vrhu po visini snježnog omotača kao i po nizini stupnjeva Celzijusa, život funkcionira normalno. Gradske službe čiste prometnice, fizičke i pravne osobe koliko mogućnosti dopuštaju čiste pločnike ispred svojih kuća ili tvrtki, nastava se redovno odvija, smeće se odvozi, (rijetke) tvrtke normalno rade. Kulturna i javna događanja su relativno bogata (predstavljanje knjige o generalu Gotovini, humanitarna Ličko-slavonska večer, proslava Valentinova KUD-a Sv. Juraj iz Zagorja), a ono što posebno veseli jesu vrhunska sportska događanja koja su u našem lijepom gradu podno Kleka priredile neke sportske udruge, Športski penjački klub Ogulin, HGSS stanica Ogulin, Auto klub Klek Ogulin kao i Ski klub Ogulin.

120211c

Naime u subotu i nedjelju 11. i 12. veljače Ogulin je u pravom smislu riječi bio središte zimskog adrenalinskog sporta čitave Hrvatske a možda i šire. Prvo je u subotu Športski penjački klub Ogulin organizirao nakon višetjedne složene pripreme Prvenstvo Hrvatske u lednom penjanju na lijevoj obali kanjona rijeke Dobre podno Dreams rock caffea. Mozak ovog vrhunskog događaja bio je Dragan Dragičević „Dragec“, uz pomoć Turističke zajednice grada Ogulina i uz pokroviteljstvo Dreams rock caffea odnosno Saše Takača te potporu HGSS-a, stanice Ogulin. Bio je to nastavak pred više godina održanog natjecanja „Žuna ice fall“. Iako je cijele subote padao snijeg uz dvocifrene minuse, dobra priprema ledene stijene kao i sva tehnička potpora uz vrlo hrabre i spretne sudionike natjecanja su omogućili održavanje fenomenalnog natjecanja. Na dnu kanjona postavljen je šator iz koga su natjecatelji pristupali prvo kvalifikacijskim a kasnije i natjecateljskih usponima u kategoriji žena i muških iz čitave Hrvatske. Nastupilo je 8 hrabrih penjačica i 18 penjača. Natjecanje je trajalo čitav dan a završilo je u večernjim satima uz rasvjetu i snijeg. U muškoj konkurenciji pobijedio je Kruno Tomorod iz AOV (alpinistički odsjek Velebit iz Zagreba), ispred Siniše Atlije iz ŠPK Grip iz Bjelovara te Vedrana Salopeka iz ŠPK Ogulina. Odličan četvrti bio je mladi ogulinski natjecatelj i velika nada ogulinskog penjanja Stjepan Glad iz ŠPK Ogulina a 7. je bio Vedran Tešić, također Ogulinac i pročelnik ogulinskog HGSS-a. U kategoriji žena pobijedila je Zvjezdana Pliskovec iz RAK-a (Riječki alpinistički klub), ispred Tee Čalogović i Lade Lukinić iz AOV-a. Stijena je inače bila visoka od 25 do 28 metara.

120211d

Posebnu atrakciju pričinjavao je i „zip line“, čelično uže preko kanjona Dobre u dužini od 68 metara kojim su se zainteresirani mogli spustiti s jedne na drugu stranu kanjona. Pogled iz ptičje perspektive na 35 metara duboki kanjon Dobre u tom dijelu posebna je atrakcija i dio ponude budućeg zabavnog parka. Svaka čast ŠPK Ogulinu i HGSS-u koji su tijekom natjecanja pružali usluge osiguranja, kao i Dreams rock caffeu koji su odlično ugostili natjecatelje i pružili predivan štimung uz živu ili emitiranu rock glazbu.

120211e

Zimska adrenalinska uzbuđenja imala su nastavak u nedjelju 12. veljače. Auto klub Klek na čelu s predsjednikom Milanom Brozinićem Pagom i suradnicima nakon također višednevnih priprema organizirao je prvenstvo kluba u snježnom rallyju održanom na „snježnoj“ stazi kod Stanice za tehnički pregled u Lomostu. Ljubitelji oktanskog uzbuđenja kakvih u Ogulinu imao tradicionalno mnogo (klub je osvajač pregršta državnih odličja svih prethodnih godina u brdskim utrkama, a ne tako davno i u auto crossu) mogli su uživati u nadmetanjima petnaestak sudionika koji su imali tri nastupa (svaki nastup tri kruga). Za ukupno vrijeme zbrajala su se dva najbolja rezultata. Bilo je izuzetno zadovoljstvo gledati za tu priliku pripremljene i nabrijane vozače i automobile koji su izvodili vratolomije na snježnoj stazi. Bila je to novost i za natjecatelje a pogotovo za gledatelje, a pobjeda nije bila najvažnija, već sudjelovanje i sabiranje novog iskustva utrka u snježnim uvjetima.

120211f

Jasno da se ne treba zaboraviti niti Ski klub Ogulin koji je u godinu dana postojanja napravio respektabilne stvari. Jedna od glavnih je uređenje staze Kuti u Vučićima gdje se već više od tjedan dana održavaju prave fešte skijanja i zabave. Uz koliko-toliko pogodnu vučnicu i uz noćnu rasvjetu brojni Ogulinci imaju mogućnost skijanja u svom gradu. Pogodnost je to kakvih ima malo gradova u Hrvatskoj, a sve zahvaljujući ne nekom sustavu, već entuzijazmu pojedinaca iz ozbiljne sportske udruge. Zato, skijaši, svaka vam čast. Nadajmo se da će to motivirati i grad da ubrza svoj projekt skijališta Kranjčevke. Jasno, etapno, kako i treba graditi objekte, a ne krenuti bahato i rastrošno, pa ne završiti objekt desetljeće. Primarna je ipak gradnja staze, a ostala infrastruktura može čekati.

120211g

Sve izneseno jasno govori da je lijepo biti Ogulinac, živjeti u ovom lijepom grad(ić)u i uživati u divnoj zimi. I ponositi se na vlastitu skromnost da ne kukamo ali i sposobnost da se od prirodnih datosti napravi atraktivan sadržaj za sportske aktivnosti. I zato Ogulinci nemojmo stalno preko blogova iznositi strjelice mržnje, zavisti i podbadanja prema sugrađanima drugih opredjeljenja, već ujedinimo svoje sposobnosti po uzoru na našu sportsku mladost.”

Z. Ranogajec, 2012.

120211h

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime