U jedinstvenom slavlju lokalne tradicije i kulture, “Zulejka – Predaja o Đulinom ponoru” službeno je priznata i uvrštena na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, objavila je etnologinja Nikolina Luketić Delija, čija je strast i predanost ovom projektu bila ključna u postizanju ovog izuzetnog priznanja.

Nakon više od godinu i pol dana intenzivnog znanstveno-istraživačkog rada, uz ispunjavanje prijavnih obrazaca i detaljnu dokumentaciju, predaja o Đulinom ponoru – “Zulejka”, stekla je status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, stavljajući je uz bok nekim od najcjenjenijih nematerijalnih kulturnih dobara u Hrvatskoj, poput Sinjske alke, Međimurske popevke i Bećarca.

Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske u svom je rješenju istaknulo da “Zulejka – Predaja o Đulinom ponoru” i danas ima izuzetan značaj te živi u svijesti svakog Ogulinca, s popularnošću koja raste iz dana u dan. Predaja o Đulinom ponoru, koja se stoljećima prenosila s koljena na koljeno, iznimno je važan segment kulturne baštine ogulinskog kraja, simbolizirajući bogatstvo lokalne tradicije i identiteta.

Naglasak na prilagodbu predaja novim vremenskim uvjetima i turističkim načinima komuniciranja ukazuje na potrebu da se takve vrijednosti kulturno-turistički valoriziraju na pravilan način. Upravo u tom kontekstu, “Zulejka” ostaje “jednostavna”, “arhaična” i “jedinstvena”, kao što je bila poznata stanovništvu ogulinskog kraja stoljećima, a sada i službeno priznata kao integralni dio hrvatske kulturne baštine.

Kulturno-umjetničko društvo “Klek” Ogulin nositelj je zaštite ovog vrijednog nematerijalnog kulturnog dobra, čime se potvrđuje njihova uloga u očuvanju i promociji lokalne kulture i tradicije.

Zahvaljujući predanosti i strasti Nikoline Luketić Delija, kao i zajednici koja podržava očuvanje kulturne baštine, “Zulejka” će nastaviti inspirirati buduće generacije, promičući vrijednosti i ljepote ogulinskog kraja. Ponos i radost koji ovaj uspjeh donosi zajednici ne mogu se izmjeriti, a priznanje “Zulejke” kao zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra još je jedan korak prema očuvanju bogate kulturne raznolikosti Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime