U nedjelju 10. prosinca po višegodišnjoj tradiciji Betlehemsko svjetlo stiglo je u ponajveću župu Gospićko-senjske biskupije, sv. Križa u Ogulinu.

Ovaj puta svjetlo nije stiglo iz Zagreba od strane ogulinskih izviđača koji su nažalost prestali djelovati, već je preuzeto od Katoličkih skauta iz Riječke nadbiskupije. Oni su naime svjetlo donijeli u Vrbovsko odakle je svjetlo preuzeo član Župnog pastoralnog vijeća župe sv. Križa Dalibor Jelić a u nazočnosti Riječkog nadbiskupa Mate Uzinića koji je po svijetlo za Rijeku došao na „periferiju“, u Vrbovsko, shodno svom pastirskom poslanju. Svjetlo je doneseno u župu sv. Križa na večernju misu u 18 sati.

            Nakon večernje mise koju je predslavio župni vikar vlč. Stanko Smiljanić, o značaju Betlehemskog svijetla kao i povijesti prenošenja iz Jeruzalema i Beča govorila je vjeroučiteljica Inka Salopek.

“ Betlehemsko svjetlo mira prvi je put došlo u Hrvatsku 1992. godine. Riječ je o inicijativi koja je započela 1986. godine u Austriji, u sklopu dobrotvorne misije za djecu s poteškoćama, kao i za ljude u potrebi. Ta se inicijativa vrlo brzo proširila u više europskih zemalja, te u Americi. Tu je inicijativu na božičnu večer 1986. u emisiji austrijske televizije potaknula jedna gledateljica. Ona je u toj emisiji, u kojoj ljudi pomažu jedni drugima, kao zahvalu odlučila pokloniti svjetiljke umjesto božićnih darova. Tako se zapravo razvila ideja betlehemskoga svjetla mira, a jedan predstavnik austrijskih izviđača na prvu nedjelju došašća svake godine u špilji Kristova rođenja u Betlehemu pali svjetlo te ga nosi u Beč u zrakoplovu i to je jedino otvoreno svjetlo koje smije putovati u zrakoplovu. Nakon slavlja u glavnom austrijskom gradu betlehemsko svjetlo mira izvidači iz uključenih zemalja prenose u svoje zemlje. Neka nam betlehemsko svjetlo i ove godine udijeli mir, radosti ljubav u nadolazećim

blagdanima i narednoj 2024, godini.“  

Zatim su svjetlo preuzeli brojni vjernici te ga odnijeli u svoje domove čime su osnažili nastupajuće otajstvo rođenja Sina božjega.  

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime